« Zpět

Největší odliv za 12 let

| 4. února 2009 - 12:38 | Zprávy | Podílové fondy

Malí investoři loni stáhli rekordní peníze z podílových fondů. Leden úprk potvrdil. Správci otevřených podílových fondů, jedné z nejpopulárnějších investic v České republice, zažívají nejhorší časy od svého vzniku.

Malí investoři loni stáhli rekordní peníze z podílových fondů. Leden úprk potvrdil

Správci otevřených podílových fondů, jedné z nejpopulárnějších investic v České republice, zažívají nejhorší časy od svého vzniku. Loni z českých fondů, které sbírají peníze od drobných investorů a ve velkém je investují do různých typů cenných papírů, odteklo rekordních 29,4 miliardy korun. Vyplývá z posledních statistik Asociace pro kapitálový trh AKAT ČR.

Peněžní fondy trpěly

Jde o největší vlnu stahování peněz z fondů za posledních 12 let a významný pokles. Hodnota investic v českých fondech byla ke konci září, tedy těsně před největším úprkem a poklesem hodnoty, 151 miliard korun. V zahraničních fondech měli Češi dalších 140 miliard.
K největším výběrům z českých fondů došlo loni v říjnu, kdy ve Spojených státech a v Evropě naplno vypukla finanční krize a řada států musela zachraňovat své největší banky. Jen v desátém měsíci stáhli investoři z českých fondů téměř 12 miliard korun. Ze zveřejněných čísel zároveň vyplývá, že drobní střadatelé ve výběrech pokračují dál. Letos v lednu jde o odliv ve výši 3,65 miliardy korun.
Pro správce těchto fondů, což jsou většinou dceřiné společnosti českých a zahraničních bank, to znamená významné snížení příjmů.
Jejich hlavním zdrojem příjmů je poplatek při zakoupení podílového listu a dále roční „udržovací“ poplatek za správu fondu. Ten se pohybuje u fondů investujících do státních dluhopisů do jednoho procenta ročně z hodnoty spravovaného majetku, u fondů investujících do akcií jde až o čtyři procenta ročně. O tyto prakticky jisté příjmy tak správci kvůli odlivu investorů přicházejí.
Nejpřekvapivější ránu utrpěly fondy peněžního trhu, které by ze své podstaty měly patřit mezi nejbezpečnější investice. Konzervativnější investoři se v nich však kvůli poklesu cen hlavně bankovních a podnikových dluhopisů tvrdě spálili.
Některé fondy totiž prodělaly i několik procent, což je vzhledem k jejich obvyklým výnosům, které se prakticky kryjí s úroky na termínovaných účtech, vysoké číslo.
Proto peněžní fondy trpěly také největším úprkem střadatelů. Například ze Sporoinvestu Investiční společnosti České spořitelny odteklo od konce loňského září do konce ledna přes dvanáct miliard korun.
Za stejné období přišel KBC Multi Cash CSOB CZK o osm miliard a IKS Peněžní trh Plus, jež náleží do skupiny Société Générale, o čtyři miliardy.
Ten měl ve svém portfoliu nakoupené například dluhopisy islandské Landsbanki, které přecenil na nulu. Kvůli špatným výsledkům jeho správce dokonce na dobu tří měsíců upustil od vybírání poplatku za správu. Teď věří v lepší budoucnost, a proto v pondělí poplatek opět zavedl.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.