« Zpět

Nejtěžší časy pro podílové fondy od roku 1997

| 21. října 2008 - 10:59 | Zprávy | Podílové fondy

Investoři stále prchají z podílových fondů. Z těch jen od počátku října odteklo více peněz než za celý rok 2000, který pro ně byl zatím ten nejméně příznivý.

Podle údajů Asociace pro kapitálový trh, které mají několikadenní zpoždění, z nich lidé a firmy v říjnu vybrali 8,4 miliardy korun. Od začátku roku celkem 19,6 miliardy.
To je největší úprk investorů od roku 1997, odkdy se jejich výsledky sledují. Nejvíce peněz mizí z fondů peněžního trhu, které kvůli finanční krizi nepřinášejí obvyklé zhodnocení. Podle aktuálních výpočtů MF DNES se od 30. září do minulého pátku vyprázdnily o 9,6 miliardy korun.
Důvod nervozity investorů? Fondy částečně investovaly do cenných papírů nakažených finanční krizí a teď nedosahují ani minimálních výnosů, které od nich byly očekávány.
Vesměs mají nakoupeny dluhopisy bank, které se dostaly do problémů, a teď se čeká, zda budou všechny schopné své závazky splatit a fondy dostanou sto procent investovaných peněz zpět.
Mezi tři nejpostiženější útěkem investorů patří ty největší: Sporoinvest České spořitelny, KBC Multi Cash ČSOB CZK a IKS Peněžního trhu Plus, za nímž stojí Investiční společnost Komerční banky.
Ze Sporoinvestu odteklo za uplynulé tři týdny přibližně pět miliard korun, což představuje více než dvanáct procent majetku. Zatímco jeho vlastní kapitál byl poslední den v září 40,8 miliardy, minulý týden v pátek uzavíral na 34,8 miliardy (část rozdílu jde na vrub ztrát).
KBC Multi Cash zhubnul za stejné období o tři miliardy korun a IKS Peněžního trhu o 1,3 miliardy korun. Vyjádřeno procenty přišly oba fondy přibližně o deset procent svého majetku. Prvně jmenovanému zbývá téměř dvacet sedm miliard korun, druhému dvanáct miliard.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.