« Zpět

Nejšikovnější investoři studují v Ostravě

| 8. prosince 2003 - 11:47 | Zprávy | Podílové fondy

Studenti Obchodní akademie Ostrava-Mariánské Hory se stali vítězi finále celostátní soutěže Kapitálový trh v ČR. Soutěž organizuje Komise pro cenné papíry ČR a jejím účelem je vzdělávání mladých lidí ve znalostech o kapitálovém trhu.

Finále, které se konalo 4. prosince, se zúčastnili zástupci čtyř nejúspěšnějších škol: Soukromé střední odborné školy Olešská, s.r.o.  Praha, Obchodní akademie Velké Meziříčí, Obchodní akademie Ostrava ? Mariánské Hory, Obchodní akademie T. Bati  a Vyšší odborné školy ekonomické Zlín. 
Soutěž byla  vyvrcholením první fáze projektu vzdělávání ?Rádce investora? části nazvané Průvodce kapitálovým trhem, která je určena studentům a pedagogům středních, vyšších odborných škol a gymnázií.
Komise ve spolupráci s profesními organizacemi uspořádala v průběhu tohoto roku celkem 27 seminářů s názvem ?Kapitálový trh a investiční možnosti individuálního investora ? úloha Komise pro cenné papíry?, a oslovila tak přibližně tisícovku studentů. Součástí vzdělávání na školách byla i soutěž, která byla rozdělena na dvě kola. V  prvním kole  studenti vyplňovali na webových stránkách http://radce.sec.cz/ znalostní test. Na konci listopadu proběhlo vyhodnocení testů a studentské týmy úspěšných škol postoupily do finále soutěže, které se konalo v budově Komise pro cenné papíry.

Finále soutěže probíhalo formou deskové hry ?Finanční svoboda?, kterou pro studenty připravila  společnost Trénink Vilím za odborné podpory Komise. Hlavní myšlenkou a účelem hry je zvyšování finanční gramotnosti studentů a jejich motivace k dalšímu vzdělávání v této oblasti.
Vítězným týmem celostátní soutěže se stali studenti z Obchodní akademie Ostrava ? Mariánské Hory.
Vzdělávání studentů  bude  pokračovat i v nadcházejících letech. Pro rok 2004 byla Komisi udělena Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy akreditace ke vzdělávání pedagogů středních škol a gymnázií. Komise připravila ve spolupráci s profesními organizacemi, které se na projektu vzdělávání podílejí, a  Pedagogickými centry sérii 14 seminářů pro pedagogy a řídící pracovníky středních škol a gymnázií. V květnu 2004  vydá Komise učebnici pro střední školy a gymnázia s názvem ?Průvodce kapitálovým trhem?.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.