« Zpět

Milion k osmnáctinám? Spořte dítěti 3500 korun měsíčně

| 13. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy | Podílové fondy

Stovky tisíc lidí spoří každý měsíc, aby svým potomkům mohli na cestu do dospělosti zabalit nejen domácí buchty, ale také peníze. Odvážnější rodiče mohou zkusit akciový fond, do něhož budou ukládat 2500 každý měsíc. Inflace sníží za 18 let reálnou hodnotu peněz na polovinu

Odvážnější rodiče mohou zkusit akciový fond, do něhož budou ukládat 2500 každý měsíc * Inflace sníží za 18 let reálnou hodnotu peněz na polovinu

Stovky tisíc lidí spoří každý měsíc, aby svým potomkům mohli na cestu do dospělosti zabalit nejen domácí buchty, ale také peníze.

"Své dceři už od jejího narození spořím každý měsíc pětistovku, aby jednou mohla studovat školu, kterou si sama vybere, nejlépe v zahraničí," říká Marek Novotný z Brna. A dělá dobře.
Například jediný rok studia na americkém Harvardu nebo Yale stojí přibližně milion korun, s náklady na bydlení, učebnice i jídlo, ale bez letenky. Potřebný milion lze uspořit i s relativně nízkými měsíčními částkami nebo jednorázovým uložením třetiny až poloviny cílové sumy. O zbytek se v průběhu 18 let postarají úroky nebo výnosy z investic.

Opatrně k milionovému cíli

Konzervativně založení rodiče, kteří nechtějí riskovat ztrátu peněz na finančních trzích, mají k dispozici širokou nabídku spořicích produktů. Nově mezi nimi figuruje i speciální spořicí účet na vzdělání. Poštovní spořitelna u tohoto produktu nabízí úrokovou sazbu 3,25 procenta. Je ovšem stále o několik desetin procenta nižší než nejvýhodnější spořicí účty od mBank, LBBW nebo kampeličky Fio.
Zajímavé sazby i přes čtyři procenta pak nabízejí menší banky a kampeličky u termínovaných vkladů s dlouhou vázací lhůtou. I při běžném tříprocentním zhodnocení ale na dosažení milionu za 18 let stačí spořit jen 3500 korun měsíčně.
Populární formu úspor představuje stavební spoření, které mají uzavřené statisíce Čechů. Stavební spořitelny lákají nové zákazníky hlavně na státní příspěvek. Ten ale pouze vyvažuje nižší, přibližně dvouprocentní zhodnocení peněz, které stavební spořitelny lidem nabízejí.
"Stavební spoření je nejvýhodnější, pokud do něj klient ukládá maximálně 1700 korun měsíčně. Nikdo ale teď přesně neví, jak státní podpora bude fungovat za několik let," upozorňuje Lukáš Buřík, privátní finanční poradce ze společnosti AWD Česká republika.
Stavební spoření na vyšší částky se může vyplatit hlavně v případě, že poslouží skutečně k pořízení nemovitosti a klient stavební spořitelny využije úvěr ze stavebního spoření s výhodnou úrokovou sazbou.

Do prasátka jen kapesné

Zejména babičky a dědečkové svým vnukům a vnučkám chtějí přispět tak, že dlouhé roky střádají stokoruny do obálek nebo doslova pod matrace. Takový postup není efektivní. Uspořit tímto způsobem za 18 let milion vyžaduje odložit každý měsíc stranou 4630 korun. Navíc by střadatel riskoval ztrátu peněz při požáru či krádeži.
Obdobně nevýhodné je spoření v rámci kapitálového životního pojištění. Aby klient získal milion korun, musel by měsíčně platit přibližně 4600 korun. "Životní pojištění je vhodné uzavřít až v dospělosti, kdy je možné uplatnit daňové úlevy, ale jako forma spoření pro dítě není tento finanční produkt výhodný," říká Ondřej Veselý, poradce společnosti Partners. Výhodou kapitálové životní pojištění však je, že obsahuje životní pojištění při smrti rodiče.

Akcie a fondy pro odvážné

Aktuální stav akciových trhů není pro stávající investory důvodem k radosti. Pro toho, kdo chce investovat po dobu 18 let, ale může být nákup levných akcií zajímavý. "Při dlouhodobém investování si člověk může dovolit i trochu rizika, například v podobě podílových fondů. Při předpokládaném zhodnocení o osm procent ročně pak stačí investovat každý měsíc jen dva a půl tisíce korun," radí Ondřej Veselý.
Menší míru rizika nabízejí zajištěné prémiové vklady, které umožňují jednorázově vložit prostředky se zaručeným minimálním úrokem v desetinách procenta. Dalších pět procent i více může přidat "prémie", kterou banky připisují při splnění předem daných podmínek, například určitého kurzu koruny k zahraniční měně.
Zcela nevhodným způsobem "spoření" pro dítě jsou podle finančních poradců investiční operace na dluh, kde případná ztráta znamená pro investora nutnost doplácet dluh ve výši několikanásobku investované částky.
Rodiče, kteří chtějí spořit svým dětem od narození, musejí bez ohledu na zvolenou metodu počítat s tím, že se za 18 let změní hodnota peněz. "Při průměrné čtyřprocentní inflaci si za 18 let koupí za milion polovinu toho, co dnes," počítá Josef Novotný, analytik finanční skupiny Fio.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.