« Zpět

Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

| 20. října 2011 - 10:02 | Zprávy | Podílové fondy

Malépeníze.cz odpovídají na dotazy čtenářů Peníze.cz. Reklama slibuje zajištěné fondy s výnosem dvakrát větším, než dostanete na spořicím účtu. Je to možné jen v reklamách a pohádkách, nebo na tom něco bude? 
 
Otázka:V televizi mě zaujala reklama na zajištěné fondy slibující dvakrát větší výnos než u spořicích účtů. 

Malépeníze.cz odpovídají na dotazy čtenářů Peníze.cz. Reklama slibuje zajištěné fondy s výnosem dvakrát větším, než dostanete na spořicím účtu. Je to možné jen v reklamách a pohádkách, nebo na tom něco bude?
Otázka:V televizi mě zaujala reklama na zajištěné fondy slibující dvakrát větší výnos než u spořicích účtů. Chtěla bych se zeptat, jestli opravdu nemůžu osvé peníze přijít (třeba když zkrachuje Řecko) aco to vlastně znamená, když mi banka slibuje dvakrát větší výnos než uspořicích účtů.Dostanu slíbená procenta ivpřípadě, že se nebude ekonomice dařit?
Jedná se oreklamu ČSOB, že? Bez ohledu na to, čí to je reklama, my jsme si už zvlastní zkušenosti zvykli nebrat žádné reklamy vpotaz, jelikož velmi často poskytují kusé informace nebo informace, jež mohou být izavádějící. Zde by mohla odpověď na dotaz končit doporučením reklamu ignorovat,ale pročpro jednouvěc nerozebrat do detailu.

Máte-li volné prostředky, postupujte systematicky anepodléhejte nějakému momentálnímu rozpoložení mysli. Ze zásad, které byste měli dodržet, vybíráme pro tento případ ty nejdůležitější:

* postupujte systematicky a aktivně, tedy vy si vyhledávejte investiční příležitosti, jaké jsou na trhu, a po zvolení těch nejvýhodnějších pak kontaktujte jejich poskytovatele (banky, investiční společnosti atp.);

* investujte jen do toho, čemu rozumíte;

* nenechte se k žádné investici přemluvit.

Pod tímto pojmem se mohou vrozporu snázvem skrývat dva instrumenty:

* (termínovaný) vklad sminimálním garantovaným výnosem,

* podílový fond sminimálním garantovaným výnosem.

Jak to funguje, si v případě zájmu můžete přečíst například zde. Nicméně základní rozdíl mezi vkladem apodílovým fondem je ten, že u vkladu se na výnos vztahuje srážková daň a že je vklad pojištěn.

ČSOB má na svých stránkách několik desítek zajištěných fondů a letmým pohledem na ně jsme zjistili, že v tomto případě půjde spíš opodílové fondy. To však pro účely naší tazatelky není až tak podstatné.

Výše uvedená televizní reklama uvádí v jednom momentě: „získejte dvakrát vyšší výnos než u spořicích účtů“. Dole na obrazovce je nějaký hustý adrobný text, který nelze vté rychlosti akvůli velikosti přečíst.

Zeptali jsme se tedy vČSOB, jak to s tím dvojnásobným výnosem myslí. Zde je odpověď:

V reklamních sděleních na zajištěné fondy je uvedeno, že můžete získat i dvakrát vyšší výnos než u spořicích účtů. Neznamená to tedy, že výnos bude skutečně dvojnásobný, ale může být až dvojnásobný v porovnání se spořicím účtem ČSOB.

Důležitá je také informace, že hodnota investice a příjem zní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Zajištění hodnoty vložené investice avýnosu se váže ke dni splatnosti (den odkoupení podílů od investorů) fondu stím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota vložené investice. Protistrany a emitenti jsou vybíráni na základě rozsáhlých analýz ajejich výsledky jsou průběžně hodnoceny týmy investičních specialistů. Výnosy nezahrnují poplatky.

Z textu vypíchněme několik detailů:

* výnos zajištěného fondu vůbec nemusí být dvojnásobný než u spořicích účtů;

* vyplacená částka může být nižší než hodnota investice;

* výnosy nezahrnují poplatky.

Za informací o dvojnásobkutímto splachujeme, pojďme ale ještě hlouběji.

Výnosy zajištěného fondu z reklamy se porovnávaly, jak po upřesnění víme, se spořicími účty ČSOB. Úroky na spořicích účtech různých bank můžeme zjistit na nějakém serveru, který poskytuje jejich přehled. My jsme si vybrali přehled spořicích účtů na Peníze.cz. Ten nám řekne, že nejvyšší úroky na spořicím účtu jsou u WPB (3,1 a 3,2%) auEvropsko-ruské banky (3%). Za nimi je hned první široce využívaná banka UniCredit (2,4%).

Kde je ale ČSOB? Ta je až v koncové části žebříčku se svými dvěma spořicími účty (1,1 a1,2%). Pokud by tedy nějaký zajištěný fond prodávaný ČSOB mohl dosáhnout idvojnásobného výnosuproti spořicímu účtu ČSOB, dostaneme se na 2,4% ročně –což odpovídávýnosnějším zespořicích účtů dostupnýchna trhu.

Ještě vám připadá nabídka z reklamy zajímavá?

Pro ilustraci si vybereme některé zjištěné fondy z nabídky ČSOB. Jak jsme uvedli, je jich několik desítek, tedy pro zjednodušení vybereme ty, které banka uvádí jako fondy se zvýhodněnými podmínkami vupisovacím období. Jde celkem očtyři fondy, přičemž vnásledující tabulce uvádíme, co je na webu banky uvedeno jako zajištěný výnos. Není to zas tak přehledné, jelikož jsou zde i click fondy.

Fond Zajištěný výnos
Global Partners ČSOB Digitální reverzní 5 zajištěna je návratnost investice při splatnosti – tedy nulový výnos
Global Partners ČSOB Fixovaný click 17 minimální výnos je 3 procenta (jde o fixní výnos za tzv. první období) – pravděpodobně půjde o minimální celkový výnos za celoudobu investice
Global Partners ČSOB Fixovaný click USD 2 minimální výnos je 2,5 procenta (jde o fixní výnos za tzv. první období) – pravděpodobně půjde o minimální celkový výnos za celou dobu investice
Horizon ČSOB Jump start 1 je zajištěna návratnost vkladu – tedy nulový výnos

Poslední dvě investice jsou v dolarech, respektive eurech, tedy pokud chcete investovat české koruny (CZK), budete navíc vystaveni měnovému riziku.

Click fondy (v tabulce uprostřed) jsou na 4 roky a 7 měsíců , resp. na 5 let a 7 měsíců, tedy uvedené minimální výnosy rozpočtené na tuto dobu dávají zcela minimální zajištěný roční výnos, jenž je zcela rozhodně pod očekávanými výnosy spořicích účtů.

A to vše bez zohlednění poplatků.

Na takto položenou otázku nelze než odpovědět, že o své peníze přijít můžete při jakékoli investici, ovšem jde o to, s jakou pravděpodobností.

Domníváme se, že ČSOB je natolik zavedenou institucí, že by neměla prodávat nějaké obskurní fondy, u kterých by hrozilo jejich vykradení či jiná podobná závažná rizika.

Spíš se může stát to, že přijdete o část investovaných peněz způsobem výše uvedeným – tedy pokud fondy budou mít nulový či minimální výnos a banka vám naúčtuje poplatky, které vás ve výsledku připraví i o jistou část vložených peněz.

Proto pokud někde investujete, vždy si vypočítejte všechny možné poplatky a porovnejte je s minimálním (zajištěným) výnosem. Nikdy nespoléhejte na maximální možný výnos, ten obvykle prezentuje nějakou zcela teoretickou hodnotu, jež není úplně reálná.

Nechtěli bychom zde vytvořit dojem, že ČSOB se od ostatních finančních institucí v reklamě nějak zásadně liší. Je to zkrátka reklama jako každá jiná a nějak výrazně se spoléhat na reklamní sdělení se podle našeho názoru nemusí vyplatit. Zde by mohla odpověď na dotaz končit doporučením reklamu ignorovat – a také pomalu končí.

Chcete-li investovat své peníze, prověřte si zkrátka vy sami aktivně možnosti dostupné na trhu. Popřípadě se můžete poradit isinvestičním poradcem, ale jen s tím, který zároveň nic neprodává.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.