« Zpět

Makléř pustil švýcarské bance žilou, připravil ji o 36 miliard

| 16. září 2011 - 9:23 | Zprávy | Podílové fondy

Pracovník londýnské pobočky UBS způsobil obří ztrátu svými neschválenými obchody s akciemi 
Britská policie udeřila včera o půl čtvrté ráno. Při bleskové operaci zatkla jednatřicetiletého makléře londýnské pobočky největší švýcarské banky UBS. 

Pracovník londýnské pobočky UBS způsobil obří ztrátu svými neschválenými obchody s akciemi
Britská policie udeřila včera o půl čtvrté ráno. Při bleskové operaci zatkla jednatřicetiletého makléře londýnské pobočky největší švýcarské banky UBS. Není podezřelý z žádné maličkosti – neschválenými obchody měl peněžnímu ústavu způsobit ztrátu ve výši zhruba dvou miliard dolarů (35, 8 mld. korun).
V 8.54 hod. pak téhož dne UBS potvrdila, že „kvůli neautorizovaným transakcím jednoho makléře skončí třetí čtvrtletí s velkou pravděpodobností ve ztrátě“. Mluvčí banky upřesnil, že zatčený čelí obvinění z podvodu a zneužití postavení. Bližší podrobnosti odmítl uvést. Případ se podle webu listu Neue Zürcher Zeitung týká obchodování s akciemi a stále se vyšetřuje. „Podle předběžných výsledků se ztráta netýká majetku klientů,“ podotkl web.

V nejméně vhodnou dobu
„Překvapuje, že je něco takového vůbec možné. Samozřejmě, že situace vrhá UBS do nepříznivého světla a nemůže nevést ke ztrátě důvěry,“ upozornil Claude Zehnder, analytik společnosti ZKB.
Jeho předpověď vyšla: akcie UBS se krátce po zahájení obchodování na burze v Curychu zřítily v průměru o devět procent, během dne se poněkud zotavily a propad se pohyboval kolem pěti procent.
Odhalení gigantického podvodu přišlo v nejméně vhodnou dobu. Investiční banky na celém světě zasáhla těžce dluhová krize eurozóny a USA. Také nová pravidla o zvýšení kapitálových rezerv mají negativní dopad na hospodářské výsledky finančních ústavů.
Přežití svých bank ohrozili i jiní
Případ připomíná kauzu Jeroma Kerviela, který na počátku roku 2008 přivedl na pokraj krachu francouzskou banku Société Générale. Uskutečnil obchody, na něž neměl oprávnění, ve výši 50 miliard eur (1, 23 bil. korun), tedy o víc, než činila hodnota banky na burze. Konečná škoda se vyšplhala na 4, 9 miliard eur (121 mld. korun).
Loni mu soud vyměřil pět let vězení s možností propuštění nejdříve za tři roky. Ztráty musí bance nahradit. Pokud by měl dluh splácet ze svého platu 2300 eur, potřeboval by na to 17 tisíc let, spočítal tehdy deník Le Monde.
Z podobných důvodů vyhlásila v roce 1995 bankrot téměř čtvrt tisíciletí stará britská investiční banka Baring Brothers.
Osudnou se jí stal její tehdy 27letý zaměstnanec Nick Leeson, který ztrátu ve výši 825 miliónů liber (23, 3 mld. korun) schovával na účet s číslem 88888.
O několik měsíců později ji za libru zachránila nizozemská bankovní skupina ING.
V roce 1988 ji zachraňoval stát * UBS musela v roce 2008 zachraňovat pře kolapsem vláda, protože utrpěla drtivé ztráty v důsledku toxických investicí v USA – 27 miliard švýcarských franků (548 mld. korun). * Letos v srpnu oznámila, že propustí 3500 zaměstnanců. * Chce ročně ušetřit dvě miliardy franků (40, 6 mld. korun). * Švýcarským bankám ubývají klienti – mají obavy z oslabování bankovního tajemství. Zdroj: Financial Times

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.