« Zpět

Majitel ČSOB ztrácí důvěru investorů

| 22. září 2011 - 9:05 | Zprávy | Podílové fondy

Agentura Moody’s snížila včera belgické bankovní skupině KBC rating. Analytici předpokládají, že jde o reakci na nedávnou změnu strategie. KBC se totiž rozhodla nechat si českou ČSOB a místo toho prodat své polské aktivity.

Agentura Moody’s snížila včera belgické bankovní skupině KBC rating. Analytici předpokládají, že jde o reakci na nedávnou změnu strategie. KBC se totiž rozhodla nechat si českou ČSOB a místo toho prodat své polské aktivity.
PRAHA Ratingová agentura Moody’s nevěří, že majitel ČSOB, belgická finanční a pojišťovací skupina KBC, dokáže splatit včas pomocnou půjčku od vlády. Tak agentura oficiálně komentuje své rozhodnutí snížit rating o jeden stupeň z Aa3 na A1.
„Vnímáme zvýšenou nejistotu ohledně schopnosti skupiny KBC skoupit do konce roku 2013 cenné papíry, které drží belgická federální a vlámská regionální vláda, a zároveň dosáhnout podmínek daných Basel 3,“ napsali analytici Moody’s ve včerejší zprávě
Analytici tuto nedůvěru připisují změnám, které proběhly v posledních měsících ve strategii skupiny. KBC původně počítala s tím, že uvede na pražskou burzu akcie ČSOB a tím získá peníze nutné k splacení půjčky od belgické vlády. Jenomže to si skupina během července rozmyslela. Místo toho Belgičané oznámili, že se pokusí prodat své podíly v polské Kredyt Bank, kde drží 80 procent akcií a Warta pojišťovně, ve které vlastní kompletní balík akcií.
Podle Marka Hatlapatky z investiční společnosti Cyrrus snížení ratingu není žádným velkým překvapením. Moody’s skupině přidělil známku na stejné úrovni jako před časem konkurenční ratingové agentury Standard & Poor’s či Fitch. „Vliv na skupinu to mít nebude. Nebudou se měnit strategie ani plány,“ říká Marek Hatlapatka.
Snížení hodnocení banky mělo nevýznamný vliv na obchodování s akciemi KBC. Během včerejšího obchodování poklesla jejich hodnota zhruba o 3,4 procenta. Index bruselské burzy se přitom propadl zhruba o 1,5 procenta. Bankovní tituly přitom včera klesaly prakticky v celé Evropě.
Stejně tak by snížení ratingu KBC nemělo mít ani dopady na ČSOB. Banka má svůj vlastní rating oddělený od mateřské skupiny. Přestože v případě KBC jde u snížení ratingu spíše o korekci, bankovní sektor zažívá v letošním roce zejména ztrátu důvěry a s tím i nižší rating od ratingových agentur. V srpnu tak například právě Moody’s snížila rating dvěma francouzským bankovním domům -Credit Agricole aďď Société Générale, mateřské společnosti Komerční banky. Třetí bance, BNP Paribas, přitom možným snížením ratingu pohrozila.
Francouzské bankovní domy ale nedostaly tak nízký rating jako právě KBC. Belgická skupina totiž už na konci roku 2008 dostala pomoc od belgické federální vlády v podobě 3,5 miliardy. Na začátku roku 2009 dostala další finanční injekci v hodnotě 2 miliard eur od vlámské vlády.
V roce 2008 totiž KBC totiž prodělala 2,5 miliardy eur. Za letošní první pololetí se skupině ovšem podařilo hospodařit se ziskem 1,15 miliardy eur. Větší část zisku ovšem vygenerovala hned na začátku roku.
Belgická vláda se aktivně zapojila také při kolapsu bankovního domu Fortis, který nezvládl akvizici konkurenční banky. Belgie Fortis odkoupila v roce 2008. Neváhala zaplatit 7 miliard eur.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.