« Zpět

IS: Majetek Čechů ve fondech začne letos opět narůstat

| 29. srpna 2008 - 10:39 | Zprávy | Podílové fondy

Majetek Čechů v domácích podílových fondech by měl ve druhé polovině roku začít opět mírně růst. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími investičními společnostmi. Není však podle nich jisté, zda se podaří smazat úbytek 19 miliard korun za první pololetí.

K nárůstu má prý pomoci i zlepšující se výkonnost dluhopisových fondů.

"Pokles objemu majetku u podílových fond by se měl zastavit již v tomto čtvrtletí, v závěru roku očekáváme opětovný růst," řekl dnes novinářům ředitel společnosti ČSOB Asset Management Josef Beneš. Kdo chtěl podle něj svůj podíl ve fondech prodat, už to dávno udělal. Tento rok byl v první polovině nešťastný, když klesaly nejen akciové trhy, ale následkem růstu úrokových sazeb rostly jen nepatrně peněžní a dluhopisové fondy, vysvětlil ředitel ČSOB Investiční společnosti Jan Barta. Prodeje podílových fondů by ve zbytku roku měly převyšovat lehce odkupy, jak tomu bylo ve druhém a doposud i ve třetím čtvrtletí, uvedl šéf marketingu IKS Pavel Hoffman.

Zájem investorů by měl vzhledem k dění na kapitálových trzích směřovat i nadále ke konzervativním fondům, především fondům peněžního trhu a garantovaným fondům. Pozornosti investorů by neměly ujít ani dluhopisové fondy, jejichž výkonnost se v poslední době díky očekávanému poklesu inflace a zpomalení ekonomického růstu zlepšila, dodal. V červenci se výrazně a rychle zlepšila výkonnost dluhopisových fondů, což by samozřejmě také mohlo zase oživit zájem o tento typ investic, souhlasil analytik Pioneer Investments Roman Dvořák.

Ještě v první polovině roku přitom klesala výkonnost a majetek v dluhopisových fondech. Velký vliv na celkové číslo bude podle něj mít nadále vývoj u akciových fondů. I když by mohlo dojít k oživení akcií v druhé polovině roku, u investorů může ještě doznívat negativní nálada z předchozích velkých poklesů. Zda se podaří vyrovnat pololetní ztrátu, je proto velmi nejisté, podotkl. Generální ředitel IS České spořitelny Radek Urban očekává setrvalý stav, tedy jen mírně kladný čistý nárůst majetku ve fondech. Důvodem je přetrvávající preference vkladů v bankách, nesprávné vyhodnocení situace ze strany investorů v oblasti výnosů na peněžním trhu, kdy se porovnávají minulé výnosy ve fondech peněžního trhu s budoucími výnosy bankovních vkladů, a nejistota dalšího vývoje na finančním trhu. Nicméně výpadek z prvního pololetí by se mělo podařit nahradit, odhadl.

Čeští investoři nejsou na kolísání trhu zvyklí, míní Barta. Negativní emoce ze ztráty jsou prý silnější než pozitivní emoce ze zisku. Protože malí investoři často "skákají" z fondu na fond, mají dlouhodobě menší výnosy, než jakou hodnotu mají indexy, upozornil. Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním pololetí klesl o 19 miliard korun na 296 miliard Kč. Veškerý úbytek nastal v prvním čtvrtletí, ve druhém objem majetku ve fondech stagnoval. Majetek v domácích fondech klesl o 16 miliard na 157 miliard korun, v zahraničních fondech o tři miliardy na 139 miliard korun. Nejvyšší odliv majetku zaznamenala v prvním pololetí aktiva akciových fondů (-9,1 miliardy), následovaná dluhopisovými fondy (-6,2 miliardy), smíšenými fondy (-4,6 miliardy), dále fondy fondů (-0,5 miliardy) a fondy peněžního trhu (-0,3 miliardy Kč). Naopak příliv aktiv se projevil pouze u zajištěných (1,2 miliardy) a nemovitostních fondů (400 milionů korun).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.