« Zpět

Maďarsko po snížení ratingu slíbilo spolupracovat s MMF a EU

| 28. listopadu 2011 - 12:14 | Zprávy | Podílové fondy

Budapešť 25. listopadu (ČTK) - Maďarská vláda dnes večer slíbila spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a bankami na stabilizaci domácí ekonomiky. Jednání s MMF začnou v prosinci, řekl po zasedání vlády ministr hospodářství György Matolcsy. 

Budapešť 25. listopadu (ČTK) - Maďarská vláda dnes večer slíbila spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a bankami na stabilizaci domácí ekonomiky. Jednání s MMF začnou v prosinci, řekl po zasedání vlády ministr hospodářství György Matolcsy. Ke snížení úvěrového ratingu agenturou Moody´s a následným propadům na domácích trzích ministr řekl, že trhy podnikají proti zemi spekulativní útoky.
Matolcsy uvedl, že vláda by v jednání s MMF preferovala sjednání programu Flexible Credit Line (FCL), což je zajišťovací nástroj, který fond poskytuje bez podmínek. To však asi nebude možné, takže Budapešť se podle ministra zaměří na preventivní a záložní úvěrové rámce Precautionary Credit Line nebo Precautionary Standby Agreement.

Moody´s v noci na dnešek snížila hlavní rating Maďarska na stupeň Ba1 a maďarská známka se tak poprvé po 15 letech dostala do spekulativního pásma. Jako důvod označila vysoký dluh a nejistoty ohledně snižování deficitu veřejných financí.

Krok Moody´s byl ranou pro premiéra Viktora Orbána, který snižování rozpočtových deficitu nedosáhl ortodoxními úsporami výdajů. Vláda naopak snížila daně občanům a příjmy posílila nekonvenčními kroky jako dočasnými daňovými přirážkami na banky a další sektory či znárodněním peněz ze soukromých penzijních fondů.

Krok Moody´s byl překvapivý, protože Maďarsko už minulý týden oznámilo, že obnovuje jednání o finanční podpoře s MMF a EU, což dosud po loňském skončení úvěrového programu z roku 2008 odmítalo. Maďarská vláda také na zprávu reagovala podrážděně a ministerstvo hospodářství uvedlo, že krok agentury je neprofesionální a je "součástí finančních útoků proti Maďarsku". Vláda poukazuje na to, že země má jeden z nejnižších rozpočtových deficitů v celé EU a na běžném účtu platební bilance má dokonce přebytek.

Na krok Moody´s reagoval kurz forintu silným poklesem a prudce vzrostly výnosy státních dluhopisů, ty však odpoledne opět klesly. Cena za pojištění maďarských dluhopisů proti bankrotu vzrostla na nový rekord a překonala maximum z března 2009.

Na snížení ratingu Maďarska v Radiožurnálu reagoval i prezident Václav Klaus. V Maďarsku nastala podle něj krize kvůli domácímu chování země a v podstatě nezávisle na světové krizi. "Maďarsko je nepochybně zemí, která tradičně bývá víc zadlužena než trošku spořivější a opatrnější, méně riskující Češi," uvedl. Maďarsko k většímu zadlužení podle něj mělo jistý sklon vždycky a za vlády bývalého premiéra Ference Gyurcsányho "se to postrčilo kousek dál, takže Maďarsko tento problém má".

Dodal, že existence vlastní měny neumožňuje Maďarsku libovolné fiskální chování. "Nicméně ten problém se obnaží daleko dříve, nemůže být skryt deset let, jak byl skryt v případě Řecka a některých dalších zemí," uvedl prezident. Řecko je na rozdíl od Maďarska součástí eurozóny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.