« Zpět

Lidé slyší na zajištěné fondy

| 24. září 2008 - 10:37 | Zprávy | Podílové fondy

Krize na kapitálových trzích působí na české investory jako hrozba. Přibývá těch, kteří dávají ruce pryč od rizikovějších akciových a smíšených podílových fondů a peníze raději uloží do fondů zajištěných.

Češi se kvůli krizi drží zpátky a investují do aktiv s garancí vrácení vkladu

To dokládají i výsledky Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

Podle údajů AKAT dosáhla aktiva investovaná do strukturovaných (zajištěných) fondů 65,9 miliardy korun. Oproti začátku roku 2007 to představuje navýšení o 35 procent. O zajištěné investice mají lidé stále větší zájem. Důvod je prostý - investice s garancí návratu minimálně celé vložené částky fungují v době nejistoty na kapitálových trzích doslova jako magnet.

Přesuny peněz z podílových do zajištěných fondů jsou podle analytiků pochopitelné. „Jen málo lidí dokáže s klidnou tváří sledovat, jak se jim jejich investice v podílových fondech znehodnocují. Své peníze vybírají a přesouvají jinam. Často právě do zajištěných fondů,“ řekl Lukáš Tomáš Skolek, analytik Finance.cz.

Zájem roste již několik let

Na trhu je možné se v průběhu roku setkat s celou řadou konstrukcí fondů. Zajištěné fondy jsou k mání pro investice od pěti tisíc korun (nejčastěji) a jsou vytvářeny na dobu dvou až pěti let. Pak končí a klientům je vyplacena plná jistina a dosažený výnos. Pro klienty to znamená záruku (garanci), že o své peníze nepřijdou a vždy získají zpět minimálně svůj vklad. Je ale možné získat garanci návratu i více než sta procent. Příkladem může být ESPA ČS zajištěný fond 39 u České spořitelny, který peníze vkládá do koše 20 akcií předních energetických společností ve světě. Zde klienti po pěti letech získají minimálně 110%svého vkladu.

Typické pro zajištěné fondy je také takzvané upisovací období - omezená doba, po kterou je možné investovat (vkládat peníze do fondu). Po uplynutí této lhůty je fond pro další investory již uzamčen. Délka upisovacího období je přitom poměrně krátká - obvykle jen tři až čtyři měsíce (někdy ale i méně).
„O zajištěné investice roste zájem lidí již několik let. Zatímco například v roce 2000 jsme nabídli asi jen pět těchto strukturovaných investic, vloni to bylo již přes sedmdesát. A zájem byl o všechny,“ popisuje situaci Miloslav Doubrava z ČSOB.

V poslední době to ale nejsou již jen banky, které nabízejí zajištěné investice. Přidávají se k nim i pojišťovny. Například od 22. září začala s prodejem garantovaného investičního produktu pojišťovna Aviva. „Investiční pojištění Aviva Royal I. bude nabízeno na dobu šesti let a klienti získají garanci návratu celého svého vkladu,“ uvedl Milan Starý, marketingový manažer pojišťovny Aviva. Na vstup do této investice mají lidé čas nejpozději do 5. prosince 2008. Výnos za šest let může dosáhnout až 75 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.