« Zpět

Krize už napadla matky českých bank

| 11. října 2011 - 10:42 | Zprávy | Podílové fondy

PRAHA Bankovní nákaza se šíří Evropou. Do potíží se v krátké době dostali majitelé tří největších českých bank. Rakouská Erste Bank, jež vlastní největší domácí banku – Českou spořitelnu, včera přiznala, že odepíše přes 1,5 miliardy eur (přes 38 miliard korun). 

V jejím případě však nejde jen o ztracené obchody s krachujícím Řeckem, ale hlavně o potíže na maďarském a rumunském trhu.
Pod tlakem je také belgická KBC. Ta včera oznámila, že prodá lucemburskou dceřinou banku KBL za jednu miliardu eur katarské státní společnosti Precision Capital. KBC vlastní českou banku ČSOB, té se však, alespoň zatím, vzdát nechce.
Vlastník Komerční banky, francouzská Société Générale, už pár dní čelí spekulacím, že bude muset navýšit kapitál až o čtyři miliardy eur. Vedení banky to však popírá.
Česká spořitelna své klienty uklidňuje, že jich se problémy její „matky“ netýkají. Analytici její slova potvrzují. „České banky jsou účetně oddělené od svých zahraničních vlastníků. Česká národní banka navíc přísně hlídá transakce mezi mateřskou a dceřinou společností,“ vysvětluje analytik J&T Banky Milan Lávička.
Skupinu Erste postihlo nedávné rozhodnutí vlády Viktora Orbána převést hypotéky, které si Maďaři v minulosti napůjčovali v eurech a švýcarských francích, na forinty. A to v kurzu, který neodpovídá tržní realitě.
Druhým zdrojem ztrát je Rumunsko, kde Erste čelí nečekaně špatné ekonomické situaci země. Omezený je naopak dopad investic do dluhopisů problémových jihoevropských zemí, z nichž banka stihla většinu včas prodat.
Erste Bank věří, že finančně stabilní skupinou zůstane i po velkém úklidu špatných aktiv a současné potíže na maďarském a rumunském trhu ji existenčně neohrozí.
V mnohem horší situaci než skupina Erste jsou jiné evropské bankovní domy. O finanční pomoc od státu musela požádat belgická Dexia i řecká Proton Bank.

***

Česká spořitelna? Zlaté vejce Erste * Rakouská Erste Bank koupila 52procentní státní podíl v České spořitelně v roce 2000 za 19 miliard korun. Později svůj podíl navýšila na 98 procent. Investice se Rakušanům již vrátila. Za posledních šest let jim spořitelna na dividendách vyplatila 37,5 miliardy korun. Na zisku skupiny Erste se spořitelna podílí bezmála z jedné poloviny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.