« Zpět

Krize tvrdě zasáhla i největší fond v Česku

| 1. října 2008 - 11:49 | Zprávy | Podílové fondy

Praha - Vůbec největší český podílový fond Sporoinvest, který přilákal desítky miliard korun od drobných investorů na opatrnou strategii přinášející malé, ale velmi jisté výnosy především ze státních dluhopisů, je překvapivě jedním z poražených v současné finanční krizi.

Fond, který spravuje přes čtyřicet miliard korun, od vypuknutí krize v polovině září ztratil 1,3 procenta ze své hodnoty. V korunách to představuje ztrátu přes půl miliardy, část z této ztráty je možná trvalá kvůli investici do dluhopisů zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers.
Na fond, který jeho správce Investiční společnost České spořitelny řadí do kategorie peněžní, a který má tedy přinášet do jednoho roku bezpečný výnos na úrovni bankovních vkladů, jde o ohromnou ztrátu. Pro srovnání: loni fond vydělal 1,35 procenta hrubého, předloni 1,68, vyplývá z dokumentů fondu.
K největšímu propadu v majetku došlo v týdnu následujícím po pádu Lehman Brothers a mírněji klesá i nyní. Fond většinu peněz investuje do bezpečných státních dluhopisů, významnou část portfolia manažer fondu zainvestoval i do amerických a západoevropských bank, které denně přeceňuje.
Z posledního podrobného výpisu k 31. červenci vyplývá, že fond držel dluhopisy Lehman Brothers za 435 milionů. Pokud je měl v polovině září, kdy banka krachla, jejich cena je nulová. Na dotazy týkající se fondu se Česká spořitelna během dvou dnů nevyjádřila.
Během posledních týdnů se přitom investice fondu změnily v minové pole. Ke konci července obsahoval dluhopisy finančních institucí, jako jsou belgické Fortis a Dexia, americké Goldman Sachs a Morgan Stanley či britská hypoteční HBOS.
Všechny tyto instituce přitom nyní musel zachraňovat stát, převzít konkurent či výrazně změnit fungování. V případě jejich úpadku (jako u Lehman Brothers Holdings) by byly jejich dluhopisy bezcenné, ztráta fondu ještě vyšší a trvalá. Státní záchrana ohrožených bank v západní Evropě a Spojených státech tyto papíry nyní zachránila, byť jejich cena a prodejnost zůstávají omezeny.
„Současné tržní ceny mnoha aktiv nezohledňují skutečné hodnoty a po zklidnění situace lze očekávat návrat cen na opodstatněné úrovně,“ uvedla Hana Trhoňová z firemní komunikace České spořitelny. Interview s manažerem fondu banka v pondělí odmítla, na písemné otázky týkající se fondu včera neodpověděla.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.