« Zpět

Když se drolí bankovní obr

| 1. září 2011 - 10:11 | Zprávy | Podílové fondy

Bank of America prodává svůj majetek, potřebuje peníze na splnění regulačních požadavků 
Největší americká banka Bank of America, kterou před dvěma lety musela zachránit vláda, má stále problémy s nedostatkem peněz. Skoro každý den přistane v jejím ústředí ve městě Charlotte v Severní Karolíně nová žaloba kvůli nepovedené investici do hypoték. 

Bank of America prodává svůj majetek, potřebuje peníze na splnění regulačních požadavků.

Největší americká banka Bank of America, kterou před dvěma lety musela zachránit vláda, má stále problémy s nedostatkem peněz. Skoro každý den přistane v jejím ústředí ve městě Charlotte v Severní Karolíně nová žaloba kvůli nepovedené investici do hypoték. Se stejnou frekvencí se objevují zprávy, že se banka musí zbavovat různých svých divizí. Deník Wall Street Journal včera uvedl, že se banka chystá prodat část svého hypotečního podnikání. Tato divize přitom zaznamenala v prvním letošním čtvrtletí příjmy ve výši 27,4 miliardy dolarů.
Prodává po celém světě. Nejedná se však o ojedinělou snahu zbavit se majetku. Už na počátku týdne se objevila zpráva, že banka prodá investičním fondům, údajně singapurskému státnímu fondu Temasek, část svého podílu v China Construction Bank za více než osm miliard dolarů. To však někteří analytici nevidí jako úplně šťastné řešení. „Z dlouhodobého hlediska je rozhodnutí Bank Of America prodat svůj podíl v CCB strategicky nešťastné rozhodnutí. Potřebují ale peníze,“ říká Josef Schuster z investiční společnosti IPOX Schuster.
V polovině srpna se zase objevily zprávy, že banka prodá svou divizi kreditních karet v Kanadě za 8,6 miliard dolarů. K obdobnému kroku se prý chystá i ve Velké Británii či Irsku. Ve stejné době rovněž přišla zpráva, že Bank of America vyjednává o prodeji realitní části banky Merrill Lynch, kterou koupila v roce 2009. Za tu by mohla získat od investiční společnosti Blackstone až jednu miliardu dolarů. Další peníze má přinést propouštění. O práci má v tomto čtvrtletí přijít až 3500 zaměstnanců banky.
Proč tak najednou?
Po zpřísňování globálních bankovních pravidel chybí bance potřebný kapitál. Aby nová kritéria splnila, potřebuje podle ekonomů dodatečný kapitál ve výši 50 miliard dolarů. Zároveň ale nechce peníze získat emisí nových akcií. Ta by totiž znamenala další pád cen. Na počátku roku se jedna akcie prodávala za více než 15 dolarů. Během několika měsíců se její cena propadla o více než čtyřicet procent.
Pád nakonec minulý týden zastavil až vstup investora Warrena Buffetta. Ten se podle televizní stanice CNBC rozhodl investovat do banky pět miliard dolarů během ranní koupele.
Banka výrazně utrpěla během finanční krize. Vláda jí musela půjčit 45 miliard dolarů. Aby Bank of America zlepšila svoji reputaci, snažila se ukázat v očích veřejnosti v co nejlepším světle.
Dokonce kvůli tomu před rokem sponzorovala historický pořad „America: Story of US“, kde ukazovala své přínosy americké historii. Banka totiž podnikala již v dobách zlaté horečky a podílela se významně i na růstu nových měst na Divokém západě. „Říkáme lidem paralelní příběh, jak jsme přispěli k budování Ameriky,“ řekla tehdy Meredith Verodonová, která v bance pracuje na její propagaci. Důvod byl jasný. V očích Američanů se Bank of America poškodila, když pod svá křídla nuceně vzala „zamořenou“ část společnosti Countrywide, jež investorům prodala cenné papíry zajištěné nekvalitními hypotékami.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.