« Zpět

Itálii běží pomoci i fotbalisté, kupují státní dluhopisy

| 29. listopadu 2011 - 11:01 | Zprávy | Podílové fondy

Itálie včera vyhlásila Den dluhopisů. Vládě půjčují sami Italové a její fotbalisté. „Někteří hrajeme v azurových dresech, ale všichni fandíme Itálii,“ říká šéf fotbalové asociace Damiano Tommasi. 

Itálie včera vyhlásila Den dluhopisů. Vládě půjčují sami Italové a její fotbalisté. „Někteří hrajeme v azurových dresech, ale všichni fandíme Itálii,“ říká šéf fotbalové asociace Damiano Tommasi.
PRAHA Italové se v nouzi země s dluhem 1,9 bilionu eur přesvědčují o svém vlastenectví.
Začalo to celostránkovým inzerátem v deníku Corriere della Sera 4. listopadu, kdy 51letý toskánský podnikatel,majitel leasingové společnosti Giuliano Melani, vyzval Italy, ať nakupují dluhy státu sami namísto zahraničních investorů, kteří chtějí neúnosné úroky.
Výzva se proměnila ve včerejší Den dluhopisů. Přihlásil se k ní finanční sektor, ale i italští fotbalisté.
Dva dny k nákupu
Banky a další instituce přestaly klientům účtovat poplatky za nákup dluhopisu, a to na dva dny -včerejší a 12. prosince. Italská burza v ty dny nevybere obvyklou komisi z obchodu.
A přidala se i tři sdružení - finančních analytiků, finančních trhů a zprostředkovatelů. „Může jít o výrazný počin, který ukáže, jak Italové důvěřují vlastní zemi, a může zlepšit náladu na trzích,“ tvrdí bankovní asociace ABI.
Bez poplatků se ušetří 0,30 eura na každých sto eur investice. Zajímavý je úrok, který šplhá přes sedm procent, nejvýše za 14 let.
K výzvě se přidali i lidé odjinud, jako například fotbalová asociace AIC. „Naše sdružení si dluhopisy koupí také,“ oznámil její předseda Damiano Tommasi. „Poslal jsem výzvu i kapitánům profesionálních klubů, od mnoha už mám pozitivní odpověď,“ řekl pro ANSA.
„Někteří z nás jsou povolaní k tomu, aby hráli za Itálii v azurových dresech, ale všichni fandíme této zemi a věříme její síle,“ řekl. K výzvě se přirozeně přidali i politici. Francesco Storace ze zastupitelstva kraje Lazio (Řím a okolí) provokativně navrhl, ať region platí své poradce v dluhopisech.
„Dopad na trh bude omezený, jsem skeptický,“ řekl Nicola Borri, profesor z římské univerzity LUISS. „Itálie potřebuje příští rok refinancovat více než 250 miliard eur, domácnosti nenahradí zbytek světa,“ dodal pro Bloomberg.
První výsledky svědčí o zájmu. „Objem italských dluhopisů obchodovaných naší bankou na sekundárním trhu se zvedl na dvojnásobek proti běžným dnům posledních týdnů,“ oznámila největší italská banka UniCredit. Podle objemu - od dvou tisíc do 20 tisíc eur (půl milionu Kč) - nakupovali nejspíše malí investoři a rodiny. Přes firmu Hi-Mtf se prodaly obligace za 280 proti běžným 46 milionům. Celková čísla však ještě nejsou k dispozici, píše agentura Reuters.
Pro stát je výhodné, když dlužní úpisy vlastní občané. Ti si je nechávají do splatnosti, a nepodílejí se tak na výkyvech výnosů u nových obligací.
I když dlužní úroky nejzadluženějších zemí včera dále rostly, na trh se vrátila lepší nálada a akcie po 11 dnech rostly. Posílila i koruna z 26 na 25,70 za euro.
„Růst živí spekulace o nových opatřeních proti krizi. Sice se nepotvrdily úvahy o dluhopisu elitních zemí eurozóny nebo o rozsáhlé pomoci MMF Itálii, začínají se ale rýsovat obrysy záchranného fondu a akcie rozšiřují zisky,“ uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.
„Evropští lídři se dostali do pozice, v níž už musí něco udělat,“ komentuje obrat londýnský analytik Mike Lenhoff z Brewin Dolphin Securities. „Vzkaz z trhu je jasný: Začněte jednat společně, nebo vás zničíme,“ dodal pro Bloomberg.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.