« Zpět

Itálie platí za své dluhopisy nejvíc za 14 let, pomáhá jí ECB

| 11. listopadu 2011 - 11:48 | Zprávy | Podílové fondy

ŘÍM Aby Itálie včera prodala své jednoleté dluhopisy v hodnotě pěti miliard eur, přes něž financuje část dluhu, musela investorům slíbit úrok 6,08 procenta. To je podstatně více, než platí většina českých hypotečních domácností svým bankám. 

ŘÍM Aby Itálie včera prodala své jednoleté dluhopisy v hodnotě pěti miliard eur, přes něž financuje část dluhu, musela investorům slíbit úrok 6,08 procenta. To je podstatně více, než platí většina českých hypotečních domácností svým bankám.
Investoři totiž přestávají věřit tomu, že země splatí všechny své dluhy, a za riziko žádají vyšší úrokovou přirážku. Včera byla nejvyšší od září roku 1997.
Situace Itálie se přitom rychle zhoršuje, ještě v říjnu se její věřitelé spokojili u stejných dluhopisů s výnosem 3,5 procenta.
Na druhou stranu je o její dluh stále velký zájem, který včera dvojnásobně převýšil nabídku dluhopisů.
To trhy vyhodnotily jako vcelku pozitivní zprávu a pomohlo to desetiletým dluhopisům Itálie, jejichž výnos se vrátil zpět pod sedm procent. Ve středu přitom překonaly sedmiprocentní hranici a jejich výnos se dostal až na 7,5 procenta, bylo to poprvé od zavedení eura.
Za vším stojí strach, že se do země přenese řecká nákaza a Itálie nebude schopná splatit svůj obří dluh dosahující 1 800 miliard eur.
K uklidnění trhů pravděpodobně zásadně přispěla také Evropská centrální banka (ECB), která opět vstoupila na trh a začala agresivně kupovat italské dluhopisy. Agentuře Reuters to řekli obchodníci, kteří se na trzích pohybují. ECB se podle nich zaměřuje na dluhopisy s kratší splatností, které byly výprodejem v posledních dnech zasaženy nejvíce.
„Velmi rázně skupují dluhopisy se splatností dva a tři roky, na které ve středu nejvíce dolehla vlna výprodeje,“ cituje agentura jednoho z milánských obchodníků, který si přál zůstat v anonymitě. Jeho slova potvrdili i další dva, podle jednoho z nich ECB kupuje i pětileté papíry.
Evropská centrální banka dosud na sekundárním trhu nakupovala především dluhopisy se splatností pět až deset let, a to jak italské, tak španělské.
Itálie, respektive její politici v čele s premiérem Silviem Berlusconim, zatápěla také západoevropským akciím. Ty nejprve rostly v očekávání, že se domluví nová koaliční „záchranářská“ vláda v čele s ekonomem Mariem Montim, která by měla být garantem šetřících reforem. Pak se však situace v politických jednáních zkomplikovala a akcie klesly. Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 0,3 procenta, burzy klesly ve Francii, Španělsku a v Portugalsku. Pražský parket hodnotu téměř nezměnil.

***

„ECB velmi rázně skupuje dluhopisy se splatností dva a tři roky, na které ve středu nejvíce dolehla vlna výprodeje.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.