« Zpět

Hlavně nepanikařit, radí střadatelům... ... analytici a ekonomové

| 21. listopadu 2011 - 11:48 | Zprávy | Podílové fondy

Mají lidé větší důvod obávat se znehodnocení svých vkladů v bankách než dříve? Když sledujeme, co se děje v eurozóně, a situaci zahraničních bank, vyvstává otázka, jak lidé mají nejlépe chránit své peníze. Co byste doporučili, do čeho mají investovat? Jaké vidíte alternativy pro uložení peněz, pokud se člověk nechce spoléhat na banky?

Mají lidé větší důvod obávat se znehodnocení svých vkladů v bankách než dříve? Když sledujeme, co se děje v eurozóně, a situaci zahraničních bank, vyvstává otázka, jak lidé mají nejlépe chránit své peníze. Co byste doporučili, do čeho mají investovat? Jaké vidíte alternativy pro uložení peněz, pokud se člověk nechce spoléhat na banky?
Jan Procházka analytik společnosti Cyrrus a člen poradního orgánu vlády NERV
Doporučuji investice do dětí, do zlevňujícího bydlení, do přeprodaných akcií, do moderních technologií s potenciálem a podobně. Kdo je mimořádný pesimista, může vložit peníze i do zlata, variantou jsou i zemědělské komodity, ale ten, kdo má obavu z derivátů, tedy odvozených produktů, které emitují povětšinou banky ohrožené krizí, si moc nepomůže.
David Brzek analytik, Fio banka
Bankovní vklady jsou ze zákona pojištěné, pokud přesto panují obavy ohledně krachu a o osudu peněz v daném bankovním domě, je dobré prostředky diverzifikovat do více ústavů tak, aby zůstatky nepřekračovaly pojistný limit. Pokud někdo drží hotovost v bance a nemá část již zainvestovanou v jiné formě aktiv (akcie, komodity, nemovitosti), jedná se pravděpodobně o velmi konzervativního občana. Pro takto konzervativního člověka není z mého pohledu vstup na kapitálové trhy za současné situace dobrou volbou. Pro konzervativního člověka je dobrou investicí v současné době spotřeba. Spotřeba pomáhá ekonomice a stabilní hospodářská situace je pro občany výhodná. Pokud budeme omezovat spotřebu, sami můžeme propad ekonomiky prohlubovat. Opravdu nepředpokládám, že by nastala situace, kdy by byly ohroženy vklady v bankách. Pokud by ale k takové situaci opravdu došlo, znamenalo by to, že ekonomická situace by byla dramaticky nepříznivá, na trzích by panovala panika, a tudíž by ani jiné třídy aktiv nebyly o moc bezpečnější. Krátkodobé uchýlení se ke zlatu či jiným uchovatelům hodnoty nemají z krátkodobého pohledu moc smysl. Základem je spíše dlouhodobá diverzifikace svých investic, to znamená starat se o své peníze trvale, a ne jen když je tu nějaká hrozba.
Josef Rajdl vedoucí analytik, Fincentrum
Klienti by se rozhodně neměli nechat slepě zlákat tím, že před dlouhodobou inflací chrání dobře riziková aktiva typu akcií a komodit. Toto tvrzení je sice v zásadě pravdivé, ale pro krátkodobý horizont tato aktiva nesou příliš velké investiční riziko. Konzervativní klienti by tak především měli správně volit horizont, na který jsou ochotni své peníze bance svěřit. Termínované vklady v současné době nenabízí nijak atraktivní výnosy a v případě vyšší inflace a případného růstu sazeb by klienti nemohli z tohoto růstu těžit. V současné době je tak vhodné volit zejména ze spořicích účtů s okamžitou disponibilitou prostředků – u těch nejlepších není zhodnocení příliš odlišné od termínovaných vkladů.
Jan Bureš ekonom ČSOB
Finanční sektor nabízí řadu možností, jak mohou lidé své peníze uložit. Základem je, že běžný účet není nástroj určený pro spoření, ale pro operativní užití peněz. Spíše z neznalosti lidé často používají pro své investice komodity, lidově se například zlato zažilo jako spolehlivé. Ale vhodnější jako ochrana před inflací jsou například inflačně indexované dluhopisy. Vyvaroval bych se vkládání peněz na nějakou delší dobu na fixní úrok. Raději bych volil krátkodobější produkty.
Petr Žabža makléř, Patria Direct
Investiční variantou jsou drahé kovy, které fungují nejenom jako ochrana před inflací, ale také jako mezinárodně uznávané platidlo. Navíc je lze pouze velmi nesnadno zfalšovat a jejich nabídka je relativně omezená – působí tak jako dobrý uchovatel hodnoty majetku. Jakákoliv „papírová“ aktiva jsou totiž v období enormního stresu na finančních trzích jen velmi těžko ohodnotitelná a poptávka po nich dramaticky klesá.
Jan Traxler investiční poradce FINEZ Investment Management
V zájmu ochrany majetku je moudré preferovat investice, za kterými stojí skutečná hodnota, nejen číslo na papíře nebo na počítači. Lidé by tedy měli soustředit svůj kapitál do pozemků, nemovitostí, fyzických komodit nebo akcií velkých podniků produkujících statky primární spotřeby, tedy potravinářský průmysl, energie a podobně.
Zdeněk Hrdlička analytik společnosti PwC ČR

Aktuálně nemá cenu panikařit. Lze zvažovat investice do nemovitostí v oblastech, kde již splaskla realitní bublina, akcie do stabilních společností. Je možné uvažovat i o dluhopisech s variabilním výnosem. Je ale třeba zvážit i kurzové riziko v případě, že investice nebude denominovaná v korunách. V případě naplnění černého scénáře však půjde o ruletu, ve které málokdo z nás vyhraje. Lidé by si měli udržet kritický pohled, nenaletět na „neodolatelné“ nabídky. Víc než kdy jindy bude platit rčení „raději vrabec v hrsti než holub na střeše“.
Jiří Tyleček analytik X-TRADE BROKERS DM SA

Zásadní je přesunout alespoň část úspor do reálných úspor mimo finanční systém. Určitě nestačí zřídit si běžný účet u konkurence. Bankovní instituce jsou v současnosti extrémně propojené. Pokud zkrachuje jedna velká systémově důležitá banka, je možné, že další budou následovat. Nabízí se nákup nemovitostí, pozemků nebo třeba drahých kovů. Prakticky tedy věci, které lépe či hůře uchovají hodnotu za všech okolností.
Pavel Sobíšek hlavní ekonom UniCredit Bank

Vklady v bankách jsou v naprostém bezpečí. Pokud by ale někdo hledal alternativní investici, tak příkladem může být zlato. Nemá ale cenu dávat do zlata více než pět procent úspor. Alternativou mohou být spíše nemovitosti. Pro ty, kteří mají k dispozici částky zhruba do jednoho milionu korun, jsou asi nejlepšími produkty investiční fondy.
Tomáš Končický šéf rakouské privátní banky Gutmann v Česku

Hrozí, že se negativní sentiment rozšíří. Cítíme, že se vrací nálada z roku 2008. Řada klientů uvažuje o tom, zda vůbec mít klasicky zainvestováno, nebo mít raději peníze v hotovosti. Nervozitu cítíme u nových klientů. Kdyby k něčemu mělo dojít, byli bychom zasaženi jako ostatní. Jediná rozumná věc je široká diverzifikace majetku. Ve špatných dobách představují sázku na jistotu investice do nemovitostí. Samozřejmě se vyplatí i držet si určitou míru likvidity v bance. Doplněno to může být investicemi do zlata nebo uměleckých předmětů. I když procházíme dosud nepoznanou krizí, základní investiční pravidla se nemění. Je potřebné mít rozdělena aktiva ve více pilířích.
Martin Burda šéf Investiční společnosti České spořitelny

Lidé hledají formu uložení peněz, kterou považují za bezpečnou a která má podobné výnosy jako konzervativní investice. Odpovědí je pravidelné investování. Snažíme se lidi přesvědčit, aby investovali do fondů dluhopisových a smíšených. Výhoda spočívá v tom, že si lidé mohou volit dynamičtější investice s větším zastoupením akcií. Ti, co prošli krizí a investovali pravidelně, jsou dnes ve výrazném plusu. Je to dáno tím, že oni nakupovali při velkých poklesech a tak při pravidelných investicích nakupovali výhodně. Pohybujeme se v prostředí, kdy i přes všechny nejistoty jsou dividendové výnosy u akcií mnohem vyšší než výnosy u státních dluhopisů.
Domnívám se, že pro devět z deseti Čechů je ideálním investičním instrumentem konzervativní smíšený podílový fond, který má v portfoliu 10–20 procent akcií. Do takového fondu by měl člověk dávat tisícovku měsíčně a nic neřešit. Nemít dnes akcie v portfoliu a držet jen dluhopisy je hloupost, které budou lidi litovat. Bezpečnou investicí v příštím roce budou i české státní dluhopisy pro domácnosti. Je ale pravděpodobné, že již nebudou dotovány, a jejich výnos proto nebude tak vysoký, jako byl letos.
Petr Hutla člen představenstva banky ČSOB

Klíčem k úspěšnému investování je rozložit vklady do více investičních oblastí. V současnosti lidé nakupují ve vlnách pouze několik investičních titulů. Když jeden z nich nezafunguje, mají problém. Nezbytné je diverzifikovat investice do různých produktů, do různě dlouhých období, a také do různých rizik. To samozřejmě závisí i na zkušenosti jednotlivých investorů.
Aleš Michl analytik Raiffeisenbank
Nebudu hovořit o doporučení, ale o tom, co konkrétně dělám s penězi. Také mám strach z inflace. Nemyslím teď třeba za rok, ale v příštích třech, pěti letech, pokud tedy nedopadneme jako v Japonsku. Prostě přijde období vyšší inflace, než na kterou jsme byli zvyklí. A zároveň s ním přijde i větší regulace. Každý měsíc, pravidelně, si spořím do fondu životního cyklu Raiffeisenbank. Fond investuje ze začátku především do akcií kvalitních firem.
Postupně jsou investice více konzervativní. Předpokládám, že dividendový výnos kvalitních akcií, které jsou v tom fondu, bude v příštích třech, pěti letech vyšší než výnos desetiletého státního dluhopisu.
***
Kam ukrýt peníze před další krizí
Domy, byty
Nemovitosti. Tak zní základní a stále se opakující odpověď na dotaz, kam nejlépe uložit peníze. Výhodnější než koupě rodinného domu je přitom investice do bytu. Ty se jednak prodávají podstatně snáze než velké domy a zároveň byty můžete snadněji pronajmout (tím mohou zaručit také pravidelný měsíční výnos majiteli). Ceny bytů i domů letos jen mírně klesají. V Praze se ale nijak nezlevnilo. Již nyní je na trhu vidět rostoucí zájem především o malé, levnější byty, které kupují lidé jako investici a jež chtějí dál pronajímat. Odborníci očekávají, že ceny bytů a domů budou i v nejbližších měsících spíše stagnovat či dál velmi slabě klesat.
Parcely a lesy
Ještě zajímavější než koupě domu či bytu může být v mnoha případech investice do pozemků. Především tehdy, když jde o dlouhodobější investici a člověk si na peníze může třeba pět a více let počkat. Mezitím se totiž z levných pozemků mohou stát žádané a podstatně dražší parcely, kde se může chystat nová zástavba. Podle odborníků se nedá prodělat ani na investici do lesních pozemků. Například malý kus lesa o rozloze dvou hektarů se dá pořídit do tří set tisíc korun. Za sto let se může investice díky průběžné těžbě dřeva vrátit až třikrát
Drahé kameny
Největší hodnota v nejmenším balení. Tak se často mluví právě o diamantech. Na rozdíl od zlata jejich cena vytrvale roste, nepůsobí na ně negativní ekonomické vlivy jako na finanční trh či akcie. Velké diamanty v cenách od půl do tří milionů korun zaručují průměrné roční zhodnocení sedm a více procent. Prodejci investičních diamantů hlásí, že zájem o tyto drahé kameny v posledních měsících v tuzemsku rychle stoupá. Češi ale dosud neobjevili další drahé kameny, jako jsou třeba smaragdy a rubíny, které zatím na rozdíl od zahraničí nejsou v Česku jako investice využívány. Investice do drahých kamenů je spíše dlouhodobou záležitostí pro konzervativní investory. Vhodné je koupit jako investici alespoň jednokarátový diamant, ty se prodávají zhruba za 150 tisíc korun.
Zlato
Zlatá horečka letos polapila celý svět. Podle většiny odborníků se sice jedná o bezpečné uložení úspor, ale to jen tehdy, když jde o dlouhodobou investici. Stačí se podívat na letošní vývoj cen, kdy na jeho začátku stála troyská unce zlata přibližně 1400 dolarů, na konci léta to pak bylo o pět set dolarů víc, zakrátko ale přišel další propad na zhruba 1600 dolarů. Navzdory rozšířenému přesvědčení není totiž ani zlato absolutní jistota. Analytici ale čekají, že pokud se nepodaří uklidnit dění v eurozóně a nezklidní se trhy, cena zlata bude opět stoupat. Podle některých se jeho cena v dohledné době přehoupne přes dva tisíce dolarů.
Víno
Dosud nepříliš rozšířený způsob uložení peněz v České republice je nákup investičního vína. Těch kvalitních určených pro investice je podle odborníků ovšem jen zlomek z celkové produkce, před jejich koupí je tedy nutné se dobře informovat. Nejvhodnější jsou přitom vína z Bordeaux. Jak se shodují vinaři, investice do vína by měla být jen doplňkem, tvořit by měla maximálně 15 až 20 procent z portfolia investora. Jedná se o poměrně málo rizikovou investici. Podle odborníků je lepší nakupovat dražší vína okolo 1500 korun za lahev. Během pěti let je možné je prodat za dvojnásobek nákupní ceny. Nutné je ale počítat i s náklady například na uskladnění či dopravu.
Umění, veteráni, hodinky, mince, známky
Existuje řada alternativních způsobů uložení peněz. Jejich značnou nevýhodou je, že člověk musí být velmi dobře informovaný odborník, aby dobře vybral, kam peníze vloží. Na druhou stranu ale platí, že pokud se výběr podaří, jde o velmi spolehlivou investici. Opět se ale musí jednat hlavně o dlouhodobé uložení peněz. Nevýhodou zároveň je, že většinou nejde získat peníze rychle zpět. Možné je také například investovat do speciálních fondů a stát se například spoluvlastníkem hodinek či automobilů nebo sportovců a sportovních klubů. Jak se ukázalo během minulé ekonomické krize, poptávka po luxusním zboží neklesla zdaleka tak výrazně jako po ostatním zboží.
Akcie, dluhopisy, podílové fondy
Nejdostupnější pro drobné investory je trh cenných papírů, tedy investice do akcií či dluhopisů. Na rozdíl od nákupů nemovitostí či drahých kamenů stačí k jejich pořízení mnohem méně peněz – často jen několik tisíc korun. Nevýhodou jsou ale časté a výrazné výkyvy cen těchto papírů. Pro lidi, kteří chtějí investovat malé částky peněz, a zároveň mají s kapitálovými trhy malé zkušenosti, je nejvýhodnější investovat prostřednictvím podílových fondů. Nejvíce se vyplácí pravidelné investice, i v řádu několika set korun měsíčně. Sázkou na jistotu bude v příštím roce i nákup dalších českých státních dluhopisů pro domácnosti.
O autorovi| Připravili Pavla Francová a František Bouc

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.