« Zpět

Fondy prodělávají. Lidé stahují peníze

| 26. září 2008 - 10:28 | Zprávy | Podílové fondy

Majetek statisíců Čechů, kteří mají své peníze v korunových podílových fondech, se v posledních měsících kvůli finanční krizi ztenčuje. A lidé na to reagují.

Odliv peněz z akciových fondů je nejvyšší od ledna. Vydělávají specializované fondy. Velké akciové ztrácejí přes 20 procent

Podle Asociace pro kapitálový trh (AKAT) stáhli lidé z tuzemských fondů v září zatím 672,8 milionu korun.

Panika, která zasáhla akciové trhy, jež se prudce řítí dolů, se tak částečně přesouvá i do fondového byznysu. Akciové fondy - tedy ty, které doplácí nejvíce na propad cen akcií po celém světě - zaznamenávají největší odliv investic od letošního ledna, kdy se o slovo přihlásila první vlna paniky. Ubylo v nich 40,2 milionu korun.
Ještě v červenci přitom lidé, kteří věřili v obrat na burzách, podílové listy těchto fondů více nakupovali než prodávali. "Určitá nervozita tady je. Hovoříme s klienty, snažíme se je uklidňovat, že nejsou na cestě dolů. Čas akciových investic brzy přijde," řekl k tomu HN Ondřej Matuška z investiční skupiny Conseq, která provozuje hned několik fondů.
Za měsíc ztráta 20 procent
Nervozitě některých investorů se nelze divit. Po nepřetržitém růstu majetku fondů v předchozích letech přichází situace, na kterou nejsou zvyklí. Jen za poslední měsíc ztratily velké akciové fondy mnohdy i vysoko přes dvacet procent svého majetku. Třeba jeden ISČS Sporotrend České spořitelny je za měsíc v minusu 28 procent.
Jen o něco lépe jsou na tom fondy smíšené, které nakupují jak akcie, tak dluhopisy. A neobvyklých víc než pět procent v minusu jsou i některé dluhopisové fondy.
Od začátku minulého týdne, kdy bankrot investiční banky Lehman Brothers ve Spojených státech spustil paniku, která si nakonec vyžádala i zákrok centrálních bank a americké vlády, však ztráty tak hluboké nejsou.
Třeba největší akciový fond ING akciový s majetkem 9,5 miliardy korun přišel "pouze" o necelá dvě procenta. Hlavním důvodem byl silný růst cen akcií minulý pátek poté, co kabinet George Bushe představil plán, jak vytáhnout americkou ekonomiku z potíží.
Jsou však i fondy, kterým se v posledních týdnech daří vydělávat, a to i mezi fondy akciovými. Sem patří například fondy ČSOB, které se specializují na nákup akcií v Brazílii, Rusku, Indii a Číně -v takzvaných zemích BRIC - nebo na akcie společností, které mají co do činění s vodárenstvím.
"Možností, jak překonat krizi, jako je tato, je samozřejmě sázka na akcie, které mají nějaký logický růstový potenciál. Ale pozor! Když vsadíte špatně, vaše ztráty jsou o to větší," potvrdil generální ředitel ČSOB Asset Management a předseda AKAT Josef Beneš.
Manažeři věří v obrat
Jak to bude s výnosy českých fondů do budoucna, záleží hlavně na dalším vývoji na světových finančních trzích a na tom, jak se Američanům podaří poprat se s krizí.
A co říkají sami manažeři fondů? "Věříme záchrannému plánu USA a doufáme, že bude v rozumné míře schválen. Finančním trhům pomůže a zastaví krizi likvidity," říká Matuška. Věří ještě letos v obrat akciových trhů - do konce roku by podle něj mohly přidat 15 procent. I tak ale nedoženou předchozí ztráty, a lze tedy očekávat zhruba desetiprocentní ztrátu za celý rok 2008. Z dluhopisů mají největší potenciál české, dále pak maďarské, polské a turecké.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.