« Zpět

Fondy lákají na pohádkové zisky

| 30. září 2009 - 10:58 | Zprávy | Podílové fondy

Masivní úprk drobných investorů z otevřených podílových fondů je po mnoha měsících kvůli ekonomické krizi definitivně u konce. Nyní nastává pravý opak - lidé se zase do fondů vracejí, což jen dokládají statistiky Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

Majetek Čechů v podílových fondech narůstá. Až desítky procent vydělali ti, kdo investovali před půl rokem

Jen za poslední tři týdny uložily domácnosti do českých fondů (denominovaných v českých korunách) bezmála 350 milionů korun. A to je velmi solidní výsledek ve srovnání s miliardovými výprodeji z počátku letošního roku. Návrat drobných investorů do podílových fondů je přitom patrný již od druhého čtvrtletí letošního roku.
„Majetek v domácích a zahraničních podílových fondech nabízených v Česku vzrostl jenom během druhého čtvrtletí o 3,62 miliardy korun. Dosáhl hodnoty 216,61 miliardy korun,“ uvedl Martin Hanzlík, výkonný ředitel AKAT. „Největší nárůst majetku zaznamenaly akciové fondy, dále také smíšené a fondy fondů. Zájem rostl též o zajištěné fondy,“ upřesnil Hanzlík.
Výnosy v desítkách procent Jen za poslední týden lidé podle statistiky AKAT investovali do korunových fondů dalších 159 milionů korun. Chuť investorů vkládat své peníze do podílových fondů ještě více přiživují výnosy, které fondy vykazují za poslední půlrok. A jde o velmi radostná čísla. Lidé, kteří do fondů vstoupili zhruba před šesti měsíci, kdy se akciové trhy pohybovaly okolo svého dna, si mohou dnes mnout ruce. Výnosy se v mnoha případech pohybují v desítkách procent.
Největší výnosy logicky vykazují fondy, které ve větší míře obsahují akcie. To znamená akciové a smíšené podílové fondy. Kupříkladu akciový fond Sporotrend Investiční společnosti České spořitelny (ISČS) zhodnotil svým podílníkům za poslední půlrok vklad o bezmála sto procent. Zatímco ke konci letošního března činil kapitál tohoto fondu necelých 2,5 miliardy korun, na konci uplynulého týdne to bylo již více než pět miliard korun.
Vysoce nadprůměrný výnos za šest měsíců přinesly také akciové fondy ČSOB realitní mix či ISČS Top Stocks. V obou případech vydělali podílníci více než 60 procent. Od března se dařilo také smíšeným fondům, které ve větší míře obsahují akciovou složku. Jeden z nejvýnosnějších, Fond nemovitostních akcií investiční společnosti ČP invest, za půl roku vydělal 58 procent.
Návrat investorů do fondů se očekával Předpovědi ekonomů, že je jen otázkou času, kdy se lidé zase začnou do podílových fondů vracet, se beze zbytku naplňují. V loňském roce a na začátku letošního roku domácnosti masově peníze z fondů vybíraly kvůli obavám z možných nemalých ztrát. Často přitom tyto peníze končily na spořicích a termínovaných účtech v bankách.
„Bankovní vklady lidé využívají jako jakousi přestupní stanici, když nevědí, kam s penězi. Až se ekonomická krize a s ní spojená negativní investiční nálada přežene, lidé začnou zase peníze z bank stahovat a začnou opět investovat,“ předpovídal na počátku roku Marek Hatlapatka, bankovní analytik společnosti Cyrrus. A přesně to se děje v poslední době.
Odlivy majetku z fondů na přelomu roku jsou minulostí Právě na podílových fondech bylo na konci loňského a na počátku letošního roku možné pozorovat nervozitu drobných investorů. „Jen málo lidí dokázalo s klidnou tváří sledovat, jak jim krize z jejich vkladů ve fondech ukrajovala desítky procent. Proto často neváhali, peníze masově vybírali a přesouvali jinam,“ uvedl Lukáš Skolek, analytik Finance.cz.
Kupříkladu jen během prvního čtvrtletí letošního roku odteklo v Česku z podílových fondů celkem téměř 31 miliard korun. Největší odliv majetku přitom zaznamenaly korunové podílové fondy, kam na rozdíl od fondů v cizí měně ukládali volné peníze i méně zkušení investoři. A právě ti byli nebývalými propady nejvíce rozčarováni.
Na konci letošního března měli lidé v podílových fondech uloženo už jen necelých 213 miliard korun. Nepatrně větší část (107 miliard korun) připadala na cizoměnové fondy, 106 miliard korun činil celkový majetek korunových podílových fondů. Na konci roku 2008 ale majetek fondů činil ještě 244 miliard korun. O rok dříve to bylo dokonce 315 miliard korun.
Dnešní hodnoty majetku lidí v podílových fondech se tak blíží stavu teprve roku 2005, kdy měli lidé ve fondech zhruba 231 miliard korun. Řadu let přitom platilo, že více peněz měli Češi v korunových fondech. Krize ale způsobila značný odliv vkladů a nejvíce na to doplatily právě korunové fondy. Jejich majetek tak propadl na úroveň cizoměnových fondů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.