« Zpět

Fondy čeká opět růst. Možná už příští rok

| 27. srpna 2008 - 10:46 | Zprávy | Podílové fondy

HN přinášejí přehled úspěšných fondů bank a investičních společností * Vybírejte podle toho, na jak dlouho chcete peníze uložit Při pohledu na tabulky letošních výnosů podílových fondů investoři jen bezmocně kroutí hlavou. Roční výkon většiny z nich má znaménko minus, propady se počítají na desítky procent.

HN přinášejí přehled úspěšných fondů bank a investičních společností * Vybírejte podle toho, na jak dlouho chcete peníze uložit

Při pohledu na tabulky letošních výnosů podílových fondů investoři jen bezmocně kroutí hlavou. Roční výkon většiny z nich má znaménko minus, propady se počítají na desítky procent. Ztrácely především akciové, smíšené, ale i dluhopisové fondy. Zájemce o podílové fondy by tento pohled neměl vést ke skepsi, nýbrž k optimismu. Výrazný pokles totiž vždy předznamenává budoucí růst a blýskání na lepší časy.

Někteří odborníci se domnívají, že se situace otočí už příští rok. Je doba pro peněžní fondy. Nejvhodnější nákup pro investici do akciových fondů bude, až se trh dostane na dno. Kdy to bude, neví nikdo. Někteří analytici odhadují, že to bude už letos. "Část optimisticky laděných odborníků se domnívá, že k největším propadům již došlo a že se situace pomalu stabilizuje," říká Jaroslav Kropáček z odboru investičních produktů České spořitelny. Někteří však také varují, že se trhy mohou dostat ještě do větší krize. "Varianta, že pokles bude trvat několik let, je stále možná," upozorňuje Josef Beneš, ředitel Asociace pro kapitálový trh ČR. Co může investor do té doby dělat?

"Peníze klientů mohou ochránit peněžní nebo dluhopisové fondy. Vydělat se dá i na některých akciích ve vybraných sektorech, jako jsou například energie nebo distribuční sítě. Záleží ovšem na budoucím vývoji cen komodit," říká Miloš Filip, ředitel prodeje fondů ING Investment Management. Jak dlouho ještě budou trhy klesat, nedokáží experti přesně odhadnout. "Myslím, že pro investora s jasně definovanou investiční strategií je i tato doba vhodná pro vstup na trh, přestože stále vidíme velké výkyvy," domnívá se Jaroslav Kropáček. Dlouhodobý investor ale podle odborníků nepotřebuje "načasovat trh". "Nejlepší výsledky může dosáhnout pravidelnými investicemi do podílových fondů. Pro tyto investory je vhodná každá doba," říká Miloš Filip. Banky i nebankovní instituce mají v nabídce na stovky fondů. Jak vybrat ty správné? Rozhodně ne podle historického výnosu. "Podívat se na absolutní hodnotu krátkodobého historického výnosu s představou, že nejlepší je vsadit na ten, který vydělal nejvíce, je cesta do finančního chudobince," glosuje Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR. Když už někdo chce vedle sebe stavět minulé výnosy, měl by srovnávat stejné typy fondů a jejich výkon za totéž období. Například dva dluhopisové fondy a oba v letech 2005 až 2008. Při výběru fondů často běžnému klientovi nezbude než se spolehnout na rady svého bankéře nebo poradce. Měl by mu tedy poskytnout co nejdetailnější informace o svých potřebách a finančních cílech. "Všichni zprostředkovatelé dnes mají povinnost vyplnit s klientem investiční dotazník. Zjišťuje se v něm například, jakou částku může klient investovat jednorázově, jakou pravidelně, jak dlouho dokáže peníze postrádat a jakou ztrátu je schopen unést," říká Josef Beneš.

Dobrý fond drží strategii

Josef Beneš připomíná, že každý fond by měl mít prospekty a informační materiály, ve kterých je detailně popsána jejich strategie, investiční horizont a další údaje. "Dobrý fond se pozná i tak, že se své strategie drží," vysvětluje Josef Beneš. Pokud někdo investuje na vlastní pěst, může si analýzu udělat sám. "Každý by si měl před začátkem investování jasně definovat, co od své investice očekává a zvolit podle toho vhodné produky. Své peníze by měl vnímat jako celek a každou investici brát v kontextu celého portfolia," radí Jaroslav Kropáček. Pro krátkodobé investice v horizontu šesti měsíců nebo roku, jsou nejvhodnější peněžní fondy. Mají podobné výnosy jako termínované vklady. Zisk je ale po půl roce osvobozen od patnáctiprocentní daně. Nebezpečí poklesu je minimální. O něco rizikovější bývají fondy dluhopisové, které přinášejí zisk v období poklesu úrokových sazeb. Jejich horizont je střednědobý, minimálně tři roky. "Současné tržní podmínky pro ně nejsou zcela příznivé. Za pár let však budou zase přinášet slušný výnos," domnívá se Jaroslav Kropáček. Při dlouhodobém investování, ať už pravidelném či jednorázovém, se dá nejvíce vydělat na akciových a smíšených fondech, až desítky procent ročně. Vysoký výkon je ale vyvážen výkyvy. Aby nepředstavovaly riziko, musí být investor schopen se bez vložených peněz obejít deset nebo více let. S možným výnosem neroste jen riziko, ale i vstupní a správcovské poplatky. Zatímco ty vstupní mohou u některých peněžních fondů být i nulové, u akciových sahají až k pěti procentům. Správcovské poplatky se pak pohybují od půl do dvou procent.

DESATERO INVESTORA

1 NEKUPUJTE FONDY POTÉ, CO VYROSTOU
Neinvestujte na základě historických výnosů. Pokud nějaký cenný papír dlouho vynášel, pravděpodobně začne klesat.
2 STANOVTE SI CÍLE, KTERÝCH CHCETE DOSÁHNOUT
Investor bez strategie snadno podléhá emocím.
3 ZVOLENOU STRATEGII DODRŽUJTE
Pokud jste dlouhodobý investor, neměl byste prodávat při krátkodobých poklesech.
4 ROZLOŽTE PORTFOLIO
Své peníze rozdělte do více fondů různého zaměření. Můžete také investovat do jednoho diverzifikovaného fondu. Neměli byste to ale přehnat. Je zbytečné mít pět dluhopisových fondů.
5 POZOR NA EMOCE
Smiřte se s tím, že s investováním jsou spojeny růsty i pády. Média ve snaze o aktuálnost sledují krátkodobé pohyby, které nevypovídají nic o tom, co vaše investice udělá za rok nebo pět let.
6 NAKUPTE A DRŽTE
Pečlivě si vyberte fond podle výsledků nebo schopného manažera a držte se ho.
7 INVESTUJTE PRAVIDELNĚ
Odkládejte do fondů vždy část svého platu. Vyhnete se tak riziku, že nakoupíte na vrcholu trhu.
8 NEZAPOMEŇTE NA SEKTOROVÉ FONDY
Pokud věříte například energiím či biotechnologiím, investujte do fondů, které se na ně zaměřují. Vsaďte však na ně jen část portfolia.
9 JE-LI FOND ŠPATNÝ, PRODEJTE
Všímejte si dlouhodobých výsledků fondu. Fond prodejte, pokud má ve srovnání s přímou konkurencí dlouhodobě špatné výsledky.
10 PRODEJTE AŽ ZA ŠEST MĚSÍCŮ
Výnos bude osvobozen od patnáctiprocentní daně.

ZDROJ: ING INVESTMENT MANAGEMENT, ČS, HN ČESKÁ SPOŘITELNA

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.