« Zpět

Fondům se zastavil razantní propad majetku

| 4. září 2008 - 10:31 | Zprávy | Podílové fondy

Čeští investoři nejsou na kolísání trhu zvyklí, neumí ještě s takovou situací zacházet, proto si často emotivním chováním uškodí. O lidech, kteří se neuváženě zbavili podílových listů odborníci tvrdí, že si uškodili... Propad kapitálových trhů totiž dopadl i na podílové fondy. Za první půlrok se zmenšil spravovaný majetek o bezmála 20 miliard. Role české fondové jedničky se ujala ČSOB díky sázce na klienty, kteří se bojí rizika. Za první letošní čtvrtletí čeští investoři do podílových fondů prodali podílové listy v hodnotě skoro 19 miliard korun...

Čeští investoři nejsou na kolísání trhu zvyklí, neumí ještě s takovou situací zacházet, proto si často emotivním chováním uškodí. O lidech, kteří se neuváženě zbavili podílových listů odborníci tvrdí, že si uškodili...

Propad kapitálových trhů dopadl i na podílové fondy. Za první půlrok se zmenšil spravovaný majetek o bezmála 20 miliard. Role české fondové jedničky se ujala ČSOB díky sázce na klienty, kteří se bojí rizika. Za první letošní čtvrtletí čeští investoři do podílových fondů prodali podílové listy v hodnotě skoro 19 miliard korun. To je šest procent z celkem spravovaného majetku. „Necelá miliarda připadá na ztrátu majetku fondů vlivem vývoje kapitálových trhů, zbylých osmnáct představuje prodej podílových listů,“ říká Josef Beneš, generální ředitel ČSOB Asset Management .

V průběhu klidnějšího druhého čtvrtletí se majetek ve fondech zmenšil o 250 milionů. „Uškodili si,“ tvrdí Martin Fuchs, ředitel oddělení investičních produktů banky HSBC, o lidech, kteří se zbavili podílových listů. Začínají se třeba zvedat dluhopisové fondy, kterým pomohl pokles českých úrokových sazeb. Podobný názor má i Jan Barta, ředitel ČSOB investiční společnosti : „Čeští investoři nejsou na kolísání trhu zvyklí, při posledních propadech v roce 2001 měli peníze převážně v peněžních fondech.“ Drobní investoři si umí emotivním chování uškodit.

„Na jedné straně stojí vlastní pokles majetku fondů způsobený propady trhů, na druhé pak fakt, že část investorů odešla z dynamičtějších fondů, u kterých se tento propad projevil nejvíce,“ vysvětluje Jaroslav Kropáček z podpory investičních produktů ČS důvody, proč ČSOB předstihla ČS. „Akcie jsou zastoupeny i v zajištěných fondech,“ tvrdí Barta a pevně věří, že jeho banka pozici udrží. Stejně jistě se tváří i ČS, že si vybojuje prvenství zpátky. Banky strategii měnit nehodlají. „Je dobré investorům nabízet širokou škálu investičních řešení a podporovat klienty v jejich prohlubování zkušeností s investováním,“ říká Kropáček. Stejnou filosofii razí i ČSOB. Vývoj může brzy ukázat, komu dají investoři přednost.

Po stagnaci prodejci fondů věří, že přijde opět oživení. A to nejen v podobě návratu ztracených miliard, ale i v příklonu k rizikovějším fondům. „V posledních týdnech naše prodejní místa registrovala zvýšenou poptávku klientů o pravidelné investice do dynamičtějších fondů. V souladu s trendy ve druhém a zatím i třetím čtvrtletí očekáváme, že prodeje fondů budou do konce letošní roku lehce převyšovat odkupy,“ uvádí Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

Není zatím jisté, jaké negativní zprávy ještě může hypotéční krize přichystat. Panuje shoda v tom, že volatilita zůstane i nadále vysoká, a vyslovit jednoznačný soud o tom, že krize je již za vrcholem, se analytici neodváží. V delším horizontu si ovšem banky mnou ruce, růstový potenciál trh má.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.