« Zpět

Fond ČSOB 1-2-3 Invest chce být mostem mezi spořením a investováním

| 5. února 2010 - 10:58 | Zprávy | Podílové fondy

Finanční krize a globální recese přimělyinvestory ke zvýšené opatrnosti. Řada Čechů proto dál drží velký objem peněz na spořicích účtech, což chtějí správci majetku změnit. Na trhu se tak krátce po fondu ING Multifond Aktiv V5 objevil další podílový fond, a to ČSOB 1-2-3 Invest, jehož cílem je přivábit alespoň část peněz ze spořicích účtů . A nebude patrně poslední.

Podílový fond ČSOB 1-2-3 Invest hodlá spojit výhody zajištěného fondu se spořicím účtem. Škoda, že o strategii fondu nemají investoři k dispozici víc informací. Produktu jsme udělili tři hvězdičky.

Na rozdíl od fondu ING má fond ČSOB 1-2-3 Invest užší pole působnosti - může investovat „jen“ do akcií a dluhopisů, nikoliv do komodit, nemovitostí, nebo některých typů hedgeových fondů. Investory nepotěší ani poplatky. Zatímco za vstup do fondu ING investor nic neplatí, fond ČSOB 1-2-3 Invest vybírá tříprocentní vstupní poplatek a za předčasný výstup z fondu dalších 0,25 procenta z vybírané částky.
Jde o fond zajištěného typu s minimální velikostí investice pět tisíc korun, který je ale možné za zmiňovaných 0,25 procenta kdykoliv opustit. Investorům, kteří v něm zůstanou tři roky, fond garantuje, že jim při nepříznivém vývoji na trzích vrátí alespoň vložené peníze. Při příznivější situaci vydělají víc, než jim mohou nabídnout spořicí účty. Horní hranice výnosu není omezena.
Strategie zajištěných fondů obvykle vychází z toho, že manažer za většinu získaných peněz nakoupí dluhopisy, jejichž splatnost je stejná jako doba existence fondu. Za zbytek peněz pořídí opce na akcie, případně komodity či jiné investiční instrumenty. Pokud je to nutné, zajistí nakoupená aktiva proti pohybu měn. Při denním aktivním řízení majetku fondu ČSOB, na němž je tento zajištěný produkt založen, je ale třeba postupovat jinak.
Správce fondu musí v případě potřeby denně reagovat na vývoj akciových a dluhopisových trhů. Při negativním vývoji na akciovém trhu bude správce fondu preferovat přesun aktiv do bezpečných krátkodobých dluhopisů, v opačném případě naopak navýší podíl akcií.Část jeho majetku mohou tvořit i depozita.
Fond bude spravovat irské centrum mateřské banky KBC. Zkušenosti s fondy podobného typu, které investují v eurech, naznačují, že počáteční hodnota akciové složky fondu by mohla tvořit čtvrtinu jeho aktiv a zbytek instrumenty s pevným výnosem (dluhopisy, peněžní trh). Jaký bude přesný poměr obou složek, závisí na tržních podmínkách, tedy aktuální výši úrokových sazeb ,volatilitě a dalších ukazatelích v březnu, kdy úpis fondu skončí.
Maximálnímilimity (až 25 procent akcií) a nejméně 75 procent u instrumentů s pevným výnosem, připomíná tento produkt Fond řízených výnosů, který nabízí Investiční společnost České spořitelny. Ten ale investuje do konkrétních akciových titulů, zatímco portfolio fondu ČSOB 1-2-3 Invest může podle generálního ředitele Investiční společnosti ČSOB Jana Barty teoreticky tvořitaž stoakciových a dluhopisových fondů. Jejich skladba se má pružně měnit podle aktuální situace na trhu.
Manažerský poplatek fondu není znám. Protože ale bude investovat do fondů mateřské KBC, neměly by být tyto transakce podle Barty drahé.
Aktivní správa fondu vyžaduje rychlou reakci. Manažer fondu bude mít k dispozici statistické modely, včetně těch, které simulují situaci v hektických letech 2008 a 2009, respektive 2001. I na stabilnějších trzích, než jsou ty nynější, ovšem klade podobná strategie velké nároky na správný odhad situace ze strany manažera fondu. Pružně se měnící podíl akciové a dluhopisové složky by měl fondu umožnit vyrovnat se i s případným růstem inflace.
Fond ČSOB 1-2-3 Invest patří mezi zajištěné tříleté fondy. Po skončení tříletého období ČSOB znovu nabídne tentýž fond investorům jako zajištěný, opět na tříleté období s garancí vrácení vstupní investice při nepříznivém vývoji trhů.
Filosofie fondu není tak složitá. Je proto škoda, že k ní na webových stránkách IS ČSOB investoři nenajdou víc podrobnějších informací. Výnos fondu hodně závisí na správném odhadu manažera, který musí být schopen v obtížné době včas utéci z trhu. Je vhodný jako doplňková část portfolia pro konzervativní investory,kteří chtějí větší výnos než spořicí účty, nebo při příznivém vývoji trhů určitý bonus navíc. Zanedbatelný není psychologický aspekt – kdyby se trhům nedařilo, opatrnější investor jistě ocení, že je za tři roky alespoň na svém. Pokud ovšem nezapočítá ztráty, které mu mezitím uštědří inflace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.