« Zpět

Finanční produkty v ČR ohrožuje světová krize většinou jen nepřímo

| 8. října 2008 - 10:14 | Zprávy | Podílové fondy

Kdo z Čechů pravidelně stavebně spoří, kdo má uzavřenu životní pojistku či kapitálové pojištění, neměl by za současných podmínek, které na finančních trzích panují, přijít v souvislostí s globální finanční a úvěrovou krizí k žádné vážnější újmě.

Více ohroženy jsou pouze investice do otevřených podílových fondů, zejména pak rizikovějších druhů, například fondů akciových. V tomto případě pokles hodnoty podílů odpovídá poklesům akcií zastoupených v portfoliích jednotlivých fondů.

Stavební spoření: poklesne zájem o úvěry

Ani v tomto případě však není podle odborníků na místě propadat panice a zbavovat se neuváženě podílových listů za současných nepříliš výhodných cen.
Světová finanční krize nebude mít na stavební spoření a bezpečnost vkladů přímý vliv, sdělil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Nepřímo ovšem lze podle něj očekávat kvůli vývoji ekonomiky celkově nižší ochotu lidí se zadlužovat. Jelikož je trh stavebního spoření proti krizi podle asociace relativně dobře chráněn a nehrozí ani hromadné výběry úspor, není nutný ani jakýkoliv zásah státu nebo centrální banky do systému.
„Zprostředkované efekty krize vidíme už nyní. Nižší dostupnost úvěrů v celosvětové ekonomice znamená pro podnikatele problém, který může ústit až do rušení některých provozů,“ uvedl Šedivý. Asociace očekává zpomalení růstu ekonomiky, pokles inflace a rostoucí tlaky na růst nezaměstnanosti. „Tyto efekty však nelze připisovat jen a pouze krizi, neboť současná fáze domácího hospodářského cyklu tomu odpovídá rovněž,“ dodal Šedivý.

Podílové fondy: neprodávat neuváženě

Globální finanční krize nepředstavuje přímé nebezpečí ani pro klienty investičních společností působících na tuzemském trhu. Ohrožení by mohla přinést pouze panika, která nemá opodstatnění. Ceny podílových fondů na tuzemském trhu klesají, protože odrážejí cenové propady na kapitálových trzích celého světa. Investorům lze doporučit, ať vyčkávají na zklidnění a neprodávají za nejhorší možné ceny, uvedl pro ČTK výkonný ředitel Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT) Martin Hanzlík.
AKAT sdružuje nejvýznamnější investiční společnosti a správce majetku v tuzemsku. Majetek, který mají statisíce Čechů uložený v tuzemských a zahraničních podílových fondech, jen v prvním letošním čtvrtletí klesl o 19 miliard korun na 296 miliard. Důvodem byl podle odborníků propad finančních trhů. V posledních týdnech pokles ještě zrychlil.
„Pokles cen akcií se samozřejmě negativně projevuje i v poklesu výkonnosti fondů. Pokud prodělává celý svět, dotýká se to všech typů investic bez výjimky. Nicméně díky silné regulaci není odvětví fondů ohroženo tak, jak jsme měli možnost vidět v případě krachů zahraničních investičních bank,“ doplnil.
Důsledkem globální finanční krize je také určité zmrazení peněžních toků mezi finančními subjekty. „V době nejistoty všichni vyčkávají,“ vysvětloval. Vláda nebo ČNB by měly zejména uklidňovat klienty a investory. „Neočekávám žádné zásadní kroky, není k tomu prostě důvod,“ uzavřel Hanzlík.

Český pojistný trh je zasažen minimálně

Tuzemského pojistného trhu se podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory finanční krize dotkne jen minimálně, a pokud, tak jedině v důsledku poklesu hodnoty akcií. Evropský pojišťovací průmysl nebyl podle prvních dostupných studií vážněji zasažen, řekl Síkora.
„Česká asociace pojišťoven upozorňuje, že celosvětová finanční krize ohrožuje jen ty zahraniční bankovní ústavy a investiční společnosti, které vložily své prostředky do rizikových akcií,“ uvedl Síkora.
Podle něj případné ztráty pojišťoven kvůli poklesu ceny akcií ponesou pojišťovny, nikoli klienti.
„S určitými výkyvy na trhu s akciemi a pohyby měnových kurzů, ztížením odbytu u některých výrobků, případně s dalšími projevy těchto tendencí v naší ekonomice je potřeba počítat. Tyto vlivy by ale měly být spíše dočasné a pojišťovnictví jako takového by se dotknout neměly,“ dodal.
Zásadní dopad, který krize na oblast pojišťovnictví bezesporu zanechá, se podle Síkory projeví v přísnější regulaci a v novém, přísnějším dohledu. „Na ten se pojišťovny připravují již od loňského roku,“ uvedl Síkora.
Podle informací ČTK se ovšem ministři financí Evropské unie včera v Lucemburku na reformách v pojišťovnictví nedohodli.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.