« Zpět

Exodus z fondů pokračuje

| 25. května 2009 - 11:53 | Zprávy | Podílové fondy

Majetek domácností v korunových podílových fondech už spadl na úroveň roku 2003. Ekonomická krize dala tvrdou ránu každému, kdo se nebál aktivně pracovat se svými penězi a uložil je do podílových fondů. Lidé jsou natolik vyděšeni z propadů vkladů až o desítky procent, že velkou část svých peněz z fondů raději vybrali.

Majetek domácností v korunových podílových fondech už spadl na úroveň roku 2003
Ekonomická krize dala tvrdou ránu každému, kdo se nebál aktivně pracovat se svými penězi a uložil je do podílových fondů. Lidé jsou natolik vyděšeni z propadů vkladů až o desítky procent, že velkou část svých peněz z fondů raději vybrali. Majetek korunových podílových fondů se tak smrsknul až na úroveň z doby před šesti lety.
Podle údajů Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT) jen za první čtvrtletí z podílových fondů odteklo bezmála 31 miliard korun. Úbytky zaznamenaly jak fondy korunové, tak fondy denominované v cizí měně. Majetek v obou skupinách se za první tři měsíce roku propadl o více než 15 miliard korun. Měsíc duben přinesl další propad, o zhruba tři miliardy korun. Celkem tak nyní mají Češi v podílových fondech uloženo už jen asi 210 miliard korun.
Největší odliv majetku zaznamenaly korunové podílové fondy, kam ve srovnání s fondy v cizí měně ukládali peníze i méně zkušení investoři. A právě ti byli nebývalými propady nejvíce rozčarováni. „Jen málo investorů dokázalo s klidnou tváří sledovat, jak jim krize z vkladů ve fondech ukrajovala desítky procent. Proto lidé neváhali, peníze masově vybírali a přesouvali jinam,“ uvedl Lukáš Skolek, analytik Finance.cz.
Výsledkem je, že v korunových fondech mají lidé nyní uloženo už jen okolo 105 miliard korun. A to je právě úroveň z konce roku 2003. Naproti tomu na konci roku 2007 měly domácnosti v korunových podílových fondech asi 173 miliard korun. Co se cizoměnových podílových fondů týče, zde byly úbytky majetku o něco nižší.
V současné době lidé pro své peníze vyhledávají co nejméně riziková aktiva. To znamená zejména investice s garantovaným výnosem a bankovní vklady. V prvém případě se přitom zdaleka nejedná jen o bankovní zajištěné investice. Velká část peněz končí také v pojišťovnách.
„O garantované investiční pojištění byl v poslední době velký zájem, prodala se vždy celá kapacita těchto jednorázových pojistek,“ uvedl Milan Starý, marketingový manažer pojišťovny Aviva.
Výrazný příliv peněz zaznamenávají v poslední době také spořicí a termínované účty v bankách.
„Bankovní vklady lidé využívají jako přestupní stanici, protože moc nevědí, kam s penězi. Až se ekonomická krize a s ní spojená negativní investiční nálada přežene, lidé opět začnou peníze z bank stahovat a opět začnou investovat,“ domnívá se Marek Hatlapatka, bankovní analytik společnosti Cyrrus.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.