« Zpět

Evropský finanční sektor pod enormním tlakem

| 8. září 2011 - 9:42 | Zprávy | Podílové fondy

Krize v roce 2008, která nastala po pádu banky Lehman Brothers, naplno odhalila tragický stav finančního sektoru v Evropě. Cena akcií podkapitalizovaných bank se značným množstvím špatných aktiv v rozvahách zamířila prudce k jihu. Píše se rok 2011 a problémy se vrací zpět jako bumerang. 

Krize v roce 2008, která nastala po pádu banky Lehman Brothers, naplno odhalila tragický stav finančního sektoru v Evropě. Cena akcií podkapitalizovaných bank se značným množstvím špatných aktiv v rozvahách zamířila prudce k jihu. Píše se rok 2011 a problémy se vrací zpět jako bumerang. Tentokrát je ovšem situace mnohem horší. S bankroty se potýkají samotné státy a řada zemí si díky vysokému zadlužení již nemůže dovolit záchranu svého finančního systému. Napětí na trzích roste.
Akcie bank v Evropě jsou v posledních několika týdnech pod silným prodejním tlakem. Euro Stoxx Banks Index se za poslední tři měsíce propadl o 36,5%. Za poslední dva roky ztratil 54,2% své hodnoty. Investoři se obávají ztrát spojených s případnými bankroty jednotlivých států, které by řada podkapitalizovaných bank nemusela přežít. K tomu se přidávají poslední statistiky o slabším hospodářském růstu, požadavek Finů na zástavu za nové půjčky Řecku, prohra strany Angely Merkelové v zemských volbách v Německu, nejisté přísliby zadlužených zemí zavádět úsporná opatření a protesty občanů proti utahování opasků.
Napětí na mezibankovním trhu roste. Evropské finanční instituce jsou čím dál méně ochotné si navzájem půjčovat. Situaci zachraňuje neomezená likvidita Evropské centrální banky (ECB). Náklady na pojištění proti nesplácení dluhů jsou v případě bank na rekordních úrovních. Ředitel Deutsche Bank Josef Ackermann dokonce varoval, že situace začíná připomínat konec roku 2008. Dále vyzval politiky k zásahu, který by odvrátil další finanční krizi. Investoři se údajně neobávají jen toho, zda bude dostatečně silná vůle na překonání krize, ale i toho, zda je ještě dostatek času a prostředků. Nedůvěra ve schopnosti Evropy vyřešit dluhovou krizi žene výnosnosti řeckých nebo italských dluhopisů opět vzhůru. Jedinou záchranou je opět ECB, která nakupuje dluhopisy problematických zemí a snižuje tak tlak na růst výnosností.
Aktuální situace v Evropě není příliš příznivá. Hrozí státní bankroty a finanční krize. Banky jsou stále méně ochotné si půjčovat a pod vodu se region nepotopil jen díky krokům ECB. Pokud se bude situace dále zhoršovat, potom mohou být dopady ještě horší než v roce 2008. Mnohé státy si totiž již díky svému vysokému zadlužení nemohou dovolit zachraňovat finanční sektor. Evropa čelí další vážné hrozbě, která stojí bezesporu za pozornost investorů. V následujících týdnech bude nejdůležitější reakce ECB a politiků. Jedná o zásadní makroekonomický faktor, který bude i nadále ovlivňovat finanční trhy.

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.