« Zpět

Evropské banky vyhlížejí pomoc Unie

| 12. října 2011 - 11:15 | Zprávy | Podílové fondy

Bankovní krize: banky patrně budou muset odepsat přes šedesát procent svých řeckých pohledávek. Banky a další soukromí věřitelé Řecka budou zřejmě muset obětovat přes 60 procent hodnoty svých pohledávek, přiznal včera lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. 

Bankovní krize: banky patrně budou muset odepsat přes šedesát procent svých řeckých pohledávek. Banky a další soukromí věřitelé Řecka budou zřejmě muset obětovat přes 60 procent hodnoty svých pohledávek, přiznal včera lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Tak vysoká redukce dluhu se jen těžko obejde bez státní pomoci některým z velkých evropských bank.
Ještě v červenci přitom Ústav pro mezinárodní finance navrhoval restrukturalizaci řeckého dluhu, při níž by věřitelé odepsali „jen“ 21 procent hodnoty svých pohledávek. S touto částkou počítali i šéfové zemí eurozóny ve svém druhém záchranném balíku pro Řecko.
Zatím není jasné, zda je 60procentní odpis součástí plánu, na němž se v neděli dohodl francouzský prezident Nicolas Sarkozy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Konkrétní podoba dohody je zatím tajná. Oba státníci ji chtějí představit až na summitu lídrů eurozóny v neděli 23. října, případně na setkání zemí skupiny G20 na počátku listopadu.
Do hry mezitím vstoupil předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který chce představit svůj vlastní plán na řešení bankovní krize. Podle televizní stanice CNN tak má učinit již dnes během zasedání Evropského parlamentu.
Příčinou utajování plánu Merkelové a Sarkozyho může být skutečnost, že postoj Němců a Francouzů k podobě záchranného programu se liší. Asociace německých bank BdB požaduje, aby eurozóna přistupovala k posilování kapitálu evropských bank na individuálním základě. Francie naopak dává přednost plošné rekapitalizaci bank z Evropského fondu finanční stability, což se německým bankéřům nezdá. „Německé banky svůj kapitál zvýšily a vedou si dobře,“ řekl v rozhovoru pro televizi ARD výkonný ředitel asociace Michael Kemmer.
Navyšování kapitálu bank se evropským zemím prodraží. Ředitel evropského oddělení Mezinárodního měnového fondu Antonio Borges před týdnem odhadl, že pro záchranu evropských bank bude potřeba částka mezi 100 a 200 miliardami eur.
„Tato částka je podle našeho názoru velmi malá ve srovnání s velikostí evropského kapitálového trhu i ve srovnání s možnostmi nového, posíleného unijního záchranného fondu EFSF,“ zmínil Borges.
Přinejmenším poloviční redukce dluhu řecké vlády silně postihne řadu evropských bankovních skupin. První na seznamu je francouzská BNP Paribas, která řecké vládě, firmám a bankám napůjčovala v přepočtu skoro 130 miliard korun. Belgická Dexia, která již musela požádat o státní pomoc, má v Řecku celkem 87 miliard korun.
Okolo 70 miliard korun „uvízlo“ v Řecku také francouzské Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku, a německé Commerzbank. Nemalé problémy může seškrtání řeckého dluhu způsobit například také Deutsche Bank, LBBW nebo Royal Bank of Scotland.
Jedna z uvedených bank -Dexia - již o státní pomoc v minulých dnech požádala. Belgická vláda narychlo schválila odkoupení divize zaměřené na služby pro domácnosti za čtyři miliardy eur. Lucemburskou divizi Dexia pak zřejmě koupí vládnoucí královská rodina z arabského Kataru. Ne všechny banky však na řeckých potížích prodělají. Například Raiffeisen Bank International, která nabízí bankovní služby i v Česku, se v pondělí pochlubila, že řecké státní dluhopisy nevlastní.
Případný řecký bankrot, spojený s odpisem až dvou třetin hodnoty vládních dluhů, však nejvíc ohrožuje tamní banky. Ty drží v poměru k vlastnímu kapitálu nejvíc řeckých dluhopisů.
Zatímco hroutící se Dexia měla poměr řeckých vládních obligací vůči vlastnímu kapitálu necelých 40 procent, v případě řeckých bank se zpravidla jedná o několikanásobek vlastního kapitálu.
Proto není divu, že akcie bank na aténské burze letí prudce dolů. Například Alpha Bank za předchozí dva dny ztratila 29 procent hodnoty, Piraeus Bank 33 procent, National Bank 27 procent, a Attica Bank dokonce 37,5 procenta.

***

Expozice bankovních skupin působících v Česku vůči Řecku
Objem půjček řecké vládě, bankám, firmám a domácnostem (stav k 31. 3. 2011) 355,08 miliardy korun

Commerzbank má pobočku v ČR (v miliardách korun) 74,6
Société Générale majoritní vlastník KB 69,2
Deutsche Bank má organizační složku v ČR 45,5
HSBC má pobočku v ČR 34,6
Royal Bank of Scotland má pobočku v ČR 29,1
LBBW vlastník LBBW Bank CZ 20,0
ING Bank aktivně působí i na českém trhu 18,2
UniCredit vlastník UniCredit Bank Czech Rep. 16,8
Crédit Agricole má organizační složku v ČR 16,3
Landesbank Berlin má zastoupení v Praze 11,2
KBC Bank vlastník ČSOB 11,1 78
Erste Bank majoritní vlastník ČS 8,6
Zdroj: statistika Banky pro mezinárodní platby

Zdroj: BIS

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.