« Zpět

Evropské akcie prudce oslabily, nejvíce banka Dexia

| 5. října 2011 - 11:19 | Zprávy | Podílové fondy

Londýn 4. října (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě znovu prudce klesly, tentokrát hlavně kvůli potížím francouzsko-belgického finančního ústavu Dexia. Ten se ocitl ve vážných problémech, které mu způsobil značný objem řeckých dluhopisů v portfoliu. 

Londýn 4. října (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě znovu prudce klesly, tentokrát hlavně kvůli potížím francouzsko-belgického finančního ústavu Dexia. Ten se ocitl ve vážných problémech, které mu způsobil značný objem řeckých dluhopisů v portfoliu. Akcie jsou tak nejníže za více než dva roky a podle analytiků se zřejmě situace na trhu nezlepší dřív, než bude jasné, jak řešit krizi v Řecku.
Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 24,49 bodu a den uzavřel poklesem o 2,69 procenta na hodnotě 887,77 bodu. Během dne přitom ztrácel až čtyři procenta a vrátil se na zhruba týdenní dno. Od začátku roku index ztrácí asi 21 procent a je v takzvaném medvědím trhu. Tak se říká období dlouhotrvajícího poklesu cen.

Akcie banky Dexia v průběhu dne ztrácely až 38 procent, nakonec odepsaly 22,5 procenta na 1,01 eura. Nepomohlo ani ujištění francouzských a belgických úřadů, že se za banku postaví a vystaví garance. Střadatelé tak prý nemají důvod vybírat z banky vklady. Investoři jsou ale nervózní, protože evropští činitelé hovoří také o variantě, že by banky byly nuceny odepsat větší část řeckých dluhopisů.

"Trhy jsou nervózní, protože je tady značná politická nejistota. Dokud nenajdeme řešení té situace v Řecku, bude to prostředí náročné," podotkl k situaci na trhu hlavní ekonom finančního ústavu Generali Investments Klaus Wiener. "Problém, který narůstal řadu let, nemá snadné řešení. Na druhou stranu lze říci, že musíme dát peníze těm státům, které mají vyšší míru zadlužení. Zároveň je tady ale problém s řízením. Musíme zde velmi pozorně balancovat," upozornil.

Bankovní sektor odepsal čtyři procenta a patřil k nejztrátovějším. K propadu cen akcií bank přispěly zprávy, že ministři financí eurozóny vyzvali k přehodnocení smlouvy z bruselského summitu z 21. července. V ní bylo upraveno, jak budou banky měnit řecké státní dluhopisy. Akcie bank od začátku roku podle souhrnného indexu odepsaly už přes 36 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.