« Zpět

Ekonomiku USA má roztančit Twist. Ohrozí ale banky

| 14. září 2011 - 11:21 | Zprávy | Podílové fondy

Při operaci Twist vymění Fed krátkodobé státní obligace za dlouhodobé. Efekt je nejistý. Může se ale narušit trh s dluhopisy a snížit zisky bank téměř rok poté, co americká centrální banka Fed odstartovala druhé kolo kvantitativního uvolňování, aby snížila úroky ze státních dluhopisů a vzkřísila americkou ekonomiku, jsou obchodníci s dluhopisy a investoři připraveni na další akci.

Tentokrát má jít o „operaci Twist“, kterou by měl Fed vyhlásit na svém měnovém zasedání ve dnech 20.-21. září. 
Naděje na hospodářské oživení vyprchávají a ceny domů padají. Na trhu proto roste očekávání, že Fed zopakuje právě takzvanou operaci Twist ze začátku 60. let, a pokusí se tak snížit úrokové míry u dlouhodobých obligací a přilákat kapitál do země.
Operace Twist (dostala název podle slavného tance, který prorazil na taneční parket v 60. letech) byla dílem administrativy tehdejšího prezidenta Kennedyho. Prezident přesvědčil centrální banku, aby prodávala krátkodobé vládní dluhopisy a za tyto peníze nakupovala dlouhodobé obligace. Cílem bylo srazit výnosy z dlouhodobých obligací, a přimět tak investory, aby přesunuli peníze do rizikovějších aktiv. Nižší výnosy z dlouhodobých dluhopisů také snižují úrokové míry při poskytování hypoték a korporátních úvěrů. Naopak se měly zvýšit výnosy z krátkodobých dluhopisů, což mělo přilákat zahraniční kapitál. 
Takový plán ale není bez rizika. Může narušit obchodní toky na trhu s dluhopisy a snížit zisky bank, které si na trhu s krátkodobými obligacemi levně půjčují a investují do dlouhodobých státních dluhopisů. 
Může se také stát, že až Fed začne nakupovat dlouhodobé obligace, vzrostou výnosy ze všech státních dluhopisů, jako se to stalo loni na začátku druhé vlny kvantitativního uvolňování. 
Spekulace o operaci Twist se již promítly do cen na trhu - výnosy 10letých dluhopisů USA jsou na 60letém minimu 1,9 procenta, kam je částečně poslal také úprk investorů z eurozóny. 
„Precedens kvantitativního uvolňování naznačuje, že výnosy stoupnou, až Fed začne skupovat dluhopisy. Ale hodně bude záležet na vývoji hospodářství a kondici Evropy,“ říká William O‘Donnel, stratég RBS Securities. „Na nejnižší úroveň se výnosy dostanou, než Fed s operací Twist začne. Mohly by spadnout až na 1,75 procenta,“ předpovídá Rick Klingman z BNP Paribas. Na rozdíl od kvantitativního uvolňování nezvýší „Twist“ velikost bilance Fedu a teoreticky by neměl příliš posílit inflační očekávání ani oslabit dolar. Tudíž by se měly výnosy z dluhopisů udržet na současné nízké úrovni. 
Diskuse mezi investory se točí okolo toho, jak moc by měl být Fed agresivní v otázce množství a druhu dlouhodobých dluhopisů, které bude nakupovat. Centrální banka se může rozhodnout prostě reinvestovat peníze ze splatných dluhopisů do svého portfolia (v objemu kolem 20 miliard dolarů měsíčně). Taková pasivní strategie ale není to, co obchodníci s dluhopisy hledají, vzhledem k ostrému propadu výnosů obligací od konce července. Agresivnější přístup by znamenal, že Fed prodá některá svá krátkodobá aktiva a použije je na nákup dlouhodobých dluhopisů (zhruba za 65 miliard dolarů měsíčně, říkají analytici). Taková částka by odpovídala objemu nákupů během loňského kvantitativního uvolňování. Podle O‘Donnela prodá Fed krátkodobé obligace za 300 až 350 miliard dolarů, aby financoval nákupy těch dlouhodobých. 
Nyní vlastní Fed státní dluhopisy za 632 miliard dolarů, které mají splatnost do čtyř let, uvádí Barclays Capital. To představuje 16 procent z celkového objemu vydaných krátkodobých dluhopisů USA (3,886 bilionu dolarů). Barclays odhaduje, že nákupy sedmi- až desetiletých dluhopisů by mohly dosáhnout 450 až 500 miliard dolarů. 
„Aktivní strategie bude mít větší dopad, ale také více naruší trh tím, jak Fed zřejmě bude provádět dvě operace denně, aby si udržel stabilní bilanci,“ říká Scott Sherman z Credit Suisse.  Další otázkou je, zda Fed opravdu vytlačí investory do rizikovějších aktiv a zda nakoupí dluhopisy splatné za 10 a více let. Tyto nákupy by zvýšily míru rizika, že Fed v budoucnosti utrpí ztráty z úrokových měr. 
Bude-li centrální banka kupovat dlouhodobější obligace, následný pokles úrokových měr také sebere pojišťovnám a penzijním fondům výnosy, jimiž kompenzují své závazky. Omezilo by to i zisky bank, které investují do dlouhodobých obligací. „Jeden z nechtěných důsledků operace Twist je, že náklady bank a pojišťoven se mohou podstatně zvýšit,“ upozorňuje ekonom společnosti Mizuho Securities Steven Ricchiuto. 
Velkou nejistotou zůstává, zda „Twist“ bude tak účinný, jak věří jeho zastánci. Úroky z hypoték se už teď pohybují blízko rekordních minim a k refinancování téměř nedochází. 
Vzhledem k tomu, že mnoho vlastníků domů dluží více, než je hodnota jejich nemovitosti, a banky se zdráhají půjčovat a zpřísňují úvěrové podmínky, mohou být stimuly plynoucí z úrokových měr neúčinné. „Operace Twist není nic jiného než vybalancování portfolia. Nejde v podstatě o novou iniciativu a vliv na ekonomiku bude nepatrný,“ říká Eric Green z TD Securities. 

Výnos 10letých státních dluhopisů USA (údaje v procentech)

Prosinec 2008. Výnosy prudce klesají poté, co Fed snížil ze dne na den úrokové sazby na historické minimum 0 až 0,25 procenta a dal trhu signál, že v rámci politiky kvantitativního uvolňování (QE1) přistoupí k nákupům hypoték. 

Duben 2010 Výnosy rostou v očekávání zotavení ekonomiky. Výnos 10letých dluhopisů stoupá na vrchol 4 procent, než z letních údajů vyplyne slabost ekonomiky a projeví se rostoucí obavy z deflace. 

Srpen až říjen 2010 Výnos 10letého dluhopisu klesá pod 2,5 procenta poté, co Ben Bernanke otevírá na konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole dveře k druhému kolu kvantitativního uvolňování QE2. Jakmile se program v listopadu spustí, výnosy dluhopisů prudce rostou. 

Léto 2011 Řetězec slabých dat z americké a světové ekonomiky a další eskalace dluhové krize eurozóny táhne výnosy výrazně dolů. Výnos 10letého dluhopisu klesá pod 2 procenta na 60leté minimum. Obchodníci očekávají, že Fed na svém zářijovém měnovém zasedání oznámí další kolo kvantitativního uvolňování v podobě operace Twist. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.