« Zpět

Do podílových fondů znovu tečou miliardy

| 4. listopadu 2009 - 11:28 | Zprávy | Podílové fondy

Podílové fondy v Česku se vzpamatovávají z finanční krize. Jejich majetek již druhé čtvrtletí roste. Tentokrát si polepšily všechny typy fondů mimo fondů zajištěných a fondů nemovitostních, které jsou v Česku okrajovou záležitostí. Celkově měli Češi ve fondech ke konci třetího čtvrtletí 226,6 miliardy korun. To je o téměř deset miliard více než koncemčervna. Vyplývá to ze statistik Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Přesto je ke stavu před začátkem krize čeká dlouhá cesta.

Investice
celkem mají Češi ve fondech o deset miliard více než na konci června Největší úspěch zaznamenaly akciové fondy
Podílové fondy v Česku se vzpamatovávají z finanční krize. Jejich majetek již druhé čtvrtletí roste. Tentokrát si polepšily všechny typy fondů mimo fondů zajištěných a fondů nemovitostních, které jsou v Česku okrajovou záležitostí. Celkově měli Češi ve fondech ke konci třetího čtvrtletí 226,6 miliardy korun. To je o téměř deset miliard více než koncem června. Vyplývá to ze statistik Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Přesto je ke stavu před začátkem krize čeká dlouhá cesta.
Ve fondech je totiž stále méně peněz než na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2008, kdy již třeba akciové trhy měly za sebou prudký propad. Přesně před rokem jen v říjnu 2008 z těchto fondů Češi vybrali o 7,7 miliardy více, než do nich vložili. Nejrychleji se „šplhaly“ nahoru fondy akciové. V jejich majetku přibylo téměř pět miliard, což je oproti předchozímu čtvrtletí růst o téměř dvacet procent.
Za situací na trzích lze tak hledat právě lepší situaci na trzích než růst vkladů investorů. „Hodnota podkladových aktiv stále roste, ale míra nákupů nehraje významnou roli,“ vysvětlil předseda AKAT Josef Beneš.
Na začátku letošního roku burzy pod tlakem pesimistické nálady prudce padaly. V polovině roku se ale situace změnila a na světových burzách zavládl optimismus, který se projevil i na výsledcích jednotlivých fondů. Například výnos největšího českého akciového fondu ING Český akciový od začátku července dosahuje téměř třiceti procent.
Právě lepší výkonnost fondů v průběhu třetího čtvrtletí mohla podle Petra Zajíce z Pioneer Investments dále zvýšit atraktivitu podílových fondů. Zájem o investice prostřednictvím fondů by měl podle odborníků nadále stoupat. „Situace se již stabilizovala a do budoucna očekáváme zvýšení čistých prodejů,“ myslí si Beneš.
Majetek se tak podařilo zvýšit i bezpečnějším fondům peněžním. Ty přitom v minulých měsících musely čelit rychlému úprku klientů, které vylekaly záporné výnosy. Na ty totiž nebyli od peněžních fondů zvyklí, a tak je i několikaprocentní ztráta vylekala. Ve třetím kvartále však do těchto fondů přiteklo 2,5 miliardy korun.
Podílové fondy ale o pozornost investorů soupeří s širokou nabídkou termínovaných vkladů a dalších produktů. „Konkurencí jsou například i dluhopisy, které chce ministerstvo financí vydat pro běžné občany“, myslí si Zajíc. Podle Ondřeje Matušky, který spravuje několik fondů investiční společnosti Conseq, ale není zájem investorů o podílové fondy stále takový, jaký byl před vypuknutím finanční krize.
Do pětice největších zprostředkovatelů fondů v Česku patří skupina ČSOB se 78,1 miliardy Kč, skupina České spořitelny se 64,6 miliardy Kč, skupina Komerční banky s 39,4 miliardy korun, skupina UniCredit s 10,6 miliardy Kč a Generali PPF Asset Management/ČP Invest s 8,1 miliardy korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.