« Zpět

Dluhopisy koupíte do konce týdne

| 5. října 2011 - 11:19 | Zprávy | Podílové fondy

Lidé během dvou dnů půjčili státu deset miliard korun a rozebrali tak celou emisi spořicích dluhopisů. Pro velký úspěch se ministerstvo financí rozhodlo půjčovat si od lidí dál - splní všechny další objednávky na dluhopisy, které přibudou do konce týdne. 

Lidé během dvou dnů půjčili státu deset miliard korun a rozebrali tak celou emisi spořicích dluhopisů. Pro velký úspěch se ministerstvo financí rozhodlo půjčovat si od lidí dál - splní všechny další objednávky na dluhopisy, které přibudou do konce týdne. „Do pátku musí nabídka dluhopisů vydržet. Nebudeme stanovovat objem, záleží na investorech,“ uvedl Petr Pavelek, který má na ministerstvu financí na starosti odbor řízení státního dluhu.
Ministerstvo tak chce dát příležitost i drobným investorům, kteří zatím s objednávkou otáleli. „Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard,“ odhadl už včera odpoledne po jednání EU v Lucemburku ministr Miroslav Kalousek.
Ne všichni, kdo si dluhopisy objednali, pošlou peníze, takže celkový prodaný objem dluhopisů bude jasný až v pátek za týden. Na převod peněz za objednané dluhopisy je totiž pět pracovních dní.
Na přepážky téměř 400 bankovních poboček ČS, ČSOB a KB přicházeli dosud hlavně bohatí klienti. „Informovaní investoři, kteří chtěli koupit větší částky, mířili do prvních dní,“ potvrzuje náměstek ministra financí pro rozpočet Jan Gregor.
MF DNES podle včera dostupných informací od jednotlivých bank spočítala, že přišlo 10,5 tisíce klientů a každý z nich si koupil dluhopisy v průměru za 950 tisíc korun. Nejbohatší klienti chodili do ČSOB, kde nechávali za státní dluhové papíry v průměru 2 miliony. „Banka udělala kampaň u majetných klientů, kteří přispěchali v pondělí, byli připraveni,“ soudí Pavelek. Banka tak upsala celkem 6,7 miliardy dluhopisů, z toho dvě třetiny už zvládli klienti i zaplatit. Peněžní ústav vyhradil pro úpis nejvíc poboček, celkem 224, konkurenti KB a ČS umožňují objednávat každý jen v 77 svých bankách.
Podle mladé bankovní poradkyně na přepážce Komerční banky v centru Prahy si k ní dluhové cenné papíry chodí kupovat hlavně lidé ve středním a starším věku, mladí jsou výjimkou. „Sama bych si nakoupila, ale nemám volné finanční prostředky,“ zalitovala.
Úředníci na pobočkách od nových klientů sbírají telefonní čísla a e-mailové adresy pro další nabízení svých produktů. Kupodivu se nesnaží nabízet termínované či spořicí vklady vlastní banky coby konkurenci dluhopisů.
Nejvíce klientů si chce koupit tzv. reinvestiční dluhopis, který slibuje nejvyšší výnos - tedy pokud si jej klient nenechá splatit předčasně, ale skutečně až po pěti letech. Výnos se totiž nevyplácí ročně, ale vždy se investuje do dalšího nákupu dluhopisů.
Nejvíce peněz však chtějí zájemci o dluhopisy investovat do jednoletých, tzv. diskontovaných dluhových papírů s výnosem dvě procenta.

***

Rozebraná emise

Kolik dluhopisů bylo upsáno včera vpodvečer * Česká spořitelna (77 poboček) dluhopisy za 2,3 miliardy Kč objednalo 6 tisíc klientů, průměr: 383 tisíc na klienta * Komerční banka (77 poboček) 887 milionů Kč pro 1 090 klientů, průměr: 814 tisíc na klienta * ČSOB (224 poboček) 6,78 miliardy Kč pro 3 345 klientů, průměr: 2 028 na klienta Celkem vyprodáno: 9,97 mld. Kč Pramen: banky

Kdo drží dluhopisy ČR

ostatní 9,5 %

domácnosti 0,6 %

nerezidenti 11,7 %

zahr. emise dluhopisů 17,4 %

banky 37,4 %

pojišťovny a penzijní fondy 23,4 %

Pramen: MFČR, stav k 31. 8. 2011

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.