« Zpět

Dluhopisové fondy opět táhnou

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | Podílové fondy

Investoři přicházejí v poslední době stále více na chuť dluhopisovým fondům. Ekonomický růst zpomaluje napříč všemi trhy, Českou republiku nevyjímaje, inflace začíná klesat a poslední zprávy z pracovního trhu naznačují, že nezaměstnanost začne co nevidět růst.

Toto skoro až učebnicově definované prostředí je velmi příhodné pro výkonnost dluhopisových fondů, především pak těch, v jejichž portfoliích najdeme vládní dluhopisy.

Faktory ovlivňující cenu dluhopisů

Zatímco se výnosy u vládních dluhopisů pohybují obvykle v souladu s vývojem úrokových sazeb v dané měnové oblasti, u jejich cen to bývá naopak. Cena vládních dluhopisů obvykle roste v obdobích, kdy centrální banky snižují úrokové sazby, a naopak klesá, když centrální bankéři sazby zvyšují. Mezi vývojem úrokových sazeb v dané měnové oblasti a vývojem cen vládních dluhopisů tak platí nepřímá úměrnost.
Nejvhodnějším obdobím pro investice do dluhopisových fondů je tedy doba, kdy dochází k přehodnocení přístupu centrálních bank k uplatňování měnové politiky. Na mysli v tomto případě máme spíše konzervativní dluhopisové fondy, jejichž portfolia tvoří především vládní dluhopisy. Tyto dluhopisové fondy by měly tvořit podstatnou část portfolia každého investora. Například podle konsenzu trhu by měl mít smíšený investor ve svém portfoliu až 50 % dluhopisových fondů. Zbytek by pak měly tvořit akciové fondy (20 %) a fondy peněžního trhu (30 %).

Nastává doba nižších úrokových sazeb?

Ale zpátky k vývoji na dluhopisových trzích. Zatímco ještě donedávna Evropská centrální banka a většina středoevropských centrálních bank sveřepě obhajovaly politiku cílování inflace a nebály se sáhnout pro její dodržení i po dalším zvýšení úrokových sazeb, změna okolností na trhu přiměla centrální bankéře k přehodnocení uplatňované měnové politiky. Rizika poklesu ekonomického růstu začínají převažovat nad inflačními a mnohé centrální banky začínají nahlas mluvit o snižování úrokových sazeb.
V mnohých zemích, jako je např. Česká republika, podstatnou roli sehrává i silná lokální měna, která přispívá k útlumu ekonomického růstu. Současné prostředí tak hraje dluhopisovým investorům do karet. Že by se v tomto ohledu nemělo nic změnit ani v blízké budoucnosti, naznačuje výhled z dílny analytického oddělení Investičního bankovnictví Komerční banky.

Výhled zůstává i nadále pozitivní

Ceny českých vládních dluhopisů by podle analytiků Komerční banky mohly i nadále růst, a to i přesto, že jejich cena již výrazně stoupla v minulých měsících. Náš optimistický pohled na zaujmutí dlouhých pozic je podpořen zhoršujícím se výhledem pro českou ekonomiku a očekávaným poklesem inflace. Podporu českým dluhopisům dodává i zhoršený výhled pro ekonomiku eurozóny.
Jak to vypadá, tak „zaděláno“ na dobrou výkonnost konzervativních dluhopisových fondů je. Bude tak jen na investorech, kdy zaregistrují změnu sentimentu na trhu a zvýší podíl dluhopisových fondů ve svém portfoliu. Opomíjeny by v tomto ohledu neměly být ani smíšené fondy, u nichž se podíl dluhopisové složky v současné době pohybuje na horní hranici přípustné statuty fondů. Ve prospěch dluhopisových a smíšených fondů nahrávají i nižší počáteční náklady. Poplatky při koupi fondů jsou buďto zcela eliminovány, nebo je jejich výše až o polovinu nižší než u rizikovějších fondů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.