« Zpět

České dluhopisy lákají svou cenou

| 2. dubna 2009 - 11:33 | Zprávy | Podílové fondy

Zájem o státní dluhopisy je vysoký. Stát je z nich nucen platit vysoký úrok. Financování dluhu se může ještě prodražit. Zlé dny, kdy nikdo nechtěl kupovat české státní dluhopisy, jsou pryč. Ve včerejší aukci byla již potřetí v řadě poptávka dvakrát vyšší než nabízené množství.

* Zájem o státní dluhopisy je vysoký * Stát je z nich nucen platit vysoký úrok * Financování dluhu se může ještě prodražit
Zlé dny, kdy nikdo nechtěl kupovat české státní dluhopisy, jsou pryč. Ve včerejší aukci byla již potřetí v řadě poptávka dvakrát vyšší než nabízené množství. Nakonec se dluhopisů splatných za 13 let prodalo dohromady za 12,2 miliardy korun. Ministerstvo financí chtělo původně prodat dluhopisy jen za osm miliard korun.
Podle bankéřů však za velkým zájmem nestojí větší důvěra investorů v českou ekonomiku, ale spíše výhodné ceny, které stát investorům nabízí. "Na trh se vrací zájem. Je ale vykoupený vysokou sazbou, kterou stát musí investorům zaplatit," říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.
Průměrný úrok se tak včera vyšplhal na 6,13 procenta, což je nejvíce od roku 2001. Poměrně draho - s úrokem 5,6 procenta - se prodaly i desetileté dluhopisy v polovině března. Již tehdy poptávka značně převyšovala nabídku.
"Ukazuje se, že pokud se stát bude chtít dále financovat dlouhodobými dluhopisy, bude to za relativně vysokých úrokových sazeb," říká hlavní ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.
Vláda totiž nemá v době krize jinou možnost než podpořit poptávku po dluhopisech vysokým výnosem. Ten by mohl dokonce ještě růst, a tím také celkově prodražovat státní dluh.
Podle Anne-Francois Bluherové z Komerční banky bude vláda v následujících měsících vydávat bezprecedentní množství dluhopisů, což ještě zlevní jejich ceny a zvýší úroky. "Jedním z důvodů je, že ekonomika bude zřejmě klesat hlouběji, než se čekalo. S pádem vlády roste také pravděpodobnost, že stát nalije do ekonomiky víc peněz, a tudíž jich bude i víc potřebovat," říká Bluherová.
Před tím varuje i ministr financí Miroslav Kalousek, který prohlásil, že pád vlády zdraží český státní dluh. Již teď Česko zaplatí na splátkách dluhu kolem 50 miliard korun ročně.
I kvůli horšímu vnímání celého regionu je navíc o české dluhopisy mizivý zájem v zahraničí. Podle Navrátila se zahraniční investoři začali zbavovat českých státních dluhopisů po pádu banky Lehman Brothers. Ke konci srpna 2008 měli v rukou český dluh v objemu 269 miliard korun, zatímco koncem letošního února už to bylo "jen" 226 miliard korun.
"Teď se v aukcích o dluhopisy uchází v podstatě výhradně domácí investoři. Ještě tak rok a půl zpátky přitom čtvrtina dluhopisů mířila do zahraničí," vysvětluje Jan Bureš z ČSOB.
Zahraniční investory včera před dalšími problémy střední a východní Evropy varovala agentura Fitch. Podle ní region zažívá nejhorší recesi od pádu komunismu.
Na druhou stranu guvernér ČNB Zdeněk Tůma prohlásil, že česká ekonomika by se měla stabilizovat. Česko však dlouhodobě bojuje s tím, že ho investoři "házejí do jednoho pytle" se zeměmi, jako je Maďarsko nebo Lotyšsko, jejichž ekonomická situace je s tou českou nesrovnatelná.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.