« Zpět

Češi vybrali z fondů rekordních 10 miliard

| 29. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Podílové fondy

Tisíce drobných investorů, kteří se spálili v investičních fondech, dál své úspory vybírají. A odliv peněz je čím dál silnější. V říjnu vybrali investoři přes dvanáct miliard a jen dvě miliardy vložili. Celkem tak ve fondech ubylo přes deset miliard korun, což je patrně nejhorší měsíční výsledek v historii českého kapitálového trhu.

V těchto číslech se počítá jen to, jak se chovali sami klienti - není v nich zohledněn pokles majetku fondů způsobený propadem akcií a jiných investic. Řada akciových fondů ztratila za říjen i přes dvacet procent.
Prodělávají však i fondy peněžní, které byly vždy považovány za bezpečnou investici a mezi Čechy byly nejpopulárnější. Teď však většina z nich ztrácí přes dvě procenta a lidé z nich vybrali přes sedm miliard.
"Na trzích je zcela nestandardní situace. Lidé mají strach a z fondů vybírají peníze. Chtějí je mít tam, kde je to nejbezpečnější," uvedl šéf ČSOB Investiční společnosti Jan Barta. Podle ředitele Investiční společnosti České spořitelny Radka Urbana se však bankám daří naprostou většinu klientů přesvědčit, aby peníze nechali alespoň na bankovních účtech.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.