« Zpět

Češi se už vracejí do fondů

| 22. července 2009 - 11:53 | Zprávy | Podílové fondy

Majetek domácností v otevřených podílových fondech přestal po roce a půl klesat. U otevřených podílových fondů začíná po dlouhé době svítat na lepší časy. Zatímco v minulých měsících české domácnosti houfně vybíraly peníze z podílových fondů kvůli obavám, že o velkou část z nich kvůli propadům na finančních trzích přijdou, v posledních týdnech se trend začíná otáčet.

Majetek domácností v otevřených podílových fondech přestal po roce a půl klesat

U otevřených podílových fondů začíná po dlouhé době svítat na lepší časy. Zatímco v minulých měsících české domácnosti houfně vybíraly peníze z podílových fondů kvůli obavám, že o velkou část z nich kvůli propadům na finančních trzích přijdou, v posledních týdnech se trend začíná otáčet. Dokládají to týdenní statistiky Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

První tři červencové týdny přinesly u korunových podílových fondů kladnou bilanci. Nákupy (investice lidí) převýšily odprodeje podílových listů. Celkem majetek domácností za tuto dobu vzrostl o bezmála 53 milionů korun. „Návrat lidí do podílových fondů je patrný. Nejdříve přílivy investorů pociťují fondy peněžního trhu, které jsou nejméně rizikové,“ uvedl Jan Bárta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Zájmu domácností se podle něj těší také zajištěné fondy, které garantují určitou minimální výnosnost.

Obrat trendu po roce a půl
Příliv nových investorů a peněz otevřené podílové fondy už téměř nepamatují. Odliv klientů probíhal již v roce 2008, kdy se majetek meziročně snížil o více než 71 miliard korun na 244 miliard. Ve stylu masivního úprku investorů se neslo i první čtvrtletí letošního roku. Z podílových fondů odteklo dalších asi 31 miliard korun.

Výprodeje fondů pokračovaly i v dalších měsících, ale nebyly již tak výrazné, respektive dynamika odprodejů se již snižovala. Během dubna z fondů odpluly další necelé tři miliardy korun, v květnu něco málo přes miliardu korun. Červen skončil v záporu už jen 142 milionů korun. Změnu přináší červencové týdny, které znamenají již nárůst objemu podílových fondů.

Chuť investovat zase narůstá
Postupně se tak začínají naplňovat předpovědi ekonomů, že je jen otázkou času, kdy se lidé zase začnou do podílových fondů vracet. V uplynulých měsících totiž domácnosti v masovém měřítku peníze z fondů vybíraly kvůli obavám z možných nemalých ztrát. Často přitom tyto peníze končily na spořicích a termínovaných účtech v bance, které sice nabízejí minimální (zanedbatelný) výnos, zato ale neznamenají žádné riziko.

„Bankovní vklady lidé využívají jen jako přestupní stanici, protože moc nevědí, kam s penězi. Až se ekonomická krize a s ní spojená negativní investiční nálada přežene, lidé začnou zase peníze z bank stahovat a budou opět investovat,“ uvedl Marek Hatlapatka, bankovní analytik společnosti Cyrrus.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.