« Zpět

Češi investují krátkodobě a doplácejí na to

| 27. srpna 2008 - 10:46 | Zprávy | Podílové fondy

Typický Čech investuje krátkodobě, příležitostně, neplánuje příliš dopředu, říká Josef Beneš, ředitel Asociace kapitálového trhu ČR. Vysvětluje tím, proč se řada Čechů stáhla z fondů zrovna po největším propadu na začátku letošního roku, a prodělali tak miliardy korun.

ROZHOVOR JOSEF BENEŠ, ředitel Asociace kapitálového trhu ČR

Domnívá se, že doba, kdy člověk vydělal ve fondech s minimálním rizikem třeba dvě procenta nad inflaci, na určitý čas skončila. Přes současné výkyvy na trzích vidí budoucnost optimisticky. "Žádná bouřka netrvá věčně," říká.

HN: Podílové fondy nejvíce propadly letos v lednu a únoru. Pro Čechy to byl asi šok. Jak se zachovali?

Někteří podílové listy prodali a peníze přesunuli do bankovních vkladů. Stáhli se hlavně z dluhopisových a smíšených fondů. Největší odliv byl v prvním čtvrtletí.

HN: Odešli z nich tedy v ten nejnevhodnější okamžik?

Dá se to tak říct.

HN: Jaké z toho plyne poučení? Měli podle vás peníze vybrat dříve?

Spíše bych naopak doporučoval úspory v akciových fondech nechat a krizi přečkat. Akciový fond je určen pro dlouhodobé investice. Kdyby lidé vědomě vkládali peníze na deset až patnáct let, jednoleté cyklické krize by pro ně neměly hrát významnou roli. Ale to se v České republice neděje.

HN: V čem vidíte problém?

Typický český investor je krátkodobý - na úrovni roku. Takže reaguje na základě měsíčních výsledků. U nás investoři nemají peníze na 15 let. Nebo možná i mají, ale neuvažují v tak dlouhodobém horizontu. Neplánují, nemají dlouhodobou strategii.

HN: Takže více podléhají emocím, jak jsme to viděli na začátku roku?

Přesně tak. A když se spojí uvažování v krátkodobém horizontu a výraznější pokles na trhu, lidé mají tendenci investovat unáhleně. Přesouvají peníze nesystematicky. Ale nerad bych zevšeobecňoval. My Češi jsme udělali velký pokrok, jsme vzdělanější a mnohem více informovaní investoři než v devadesátých letech.

HN: V jakých fondech mají Češi nejvíce peněz?

Koláč vypadá stále jednoznačně ve prospěch peněžních, garantovaných a částečně i dluhopisových fondů. Jejich obliba klesá, protože se jim v době růstu úrokových sazeb nedaří. Na akciové fondy stále připadá jen malá část a málokdo z lidí, kteří v nich mají peníze, je skutečně dlouhodobý investor.

HN: O jaké fondy je v posledních měsících největší zájem?

Dnes se nejvíce prodávají fondy peněžního trhu a zajištěné fondy.

HN: Je to nyní dobrá strategie?

Za poslední tři čtvrtě roku je peněžní trh skutečně nejlepší investicí. Nacházíme se v určitém mezidobí. Je rozumné ten slejvák přečkat pěkně pod střechou. Žádná bouřka netrvá věčně, a navíc po ní bývá hezké počasí a čerstvý vzduch. Pak bude ideální doba pro střednědobé investice do dluhopisů a akcií podle předem rozmyšlených investičních plánů. Jde jen o to určit ten pravý čas, kdy se trhům začne dařit - jestli to bude rok nebo 15 let. Obě varianty jsou stále možné.

HN: K jaké se kloníte vy?

K totálnímu dnu jsme ještě nedošli. Myslím, že akciové fondy budou letos ještě stagnovat. Dejme tomu, že v příštím roce by mohly začít narůstat. Dlouhodobě není možné, že by akciové fondy nerostly.

HN: Řada lidí se na začátku roku spálila a nechce o investování ani slyšet. Vnímáte určitou skepsi k podílovým fondům?

Prožíváme jisté probuzení. V minulých letech se podílovým fondům hodně dařilo. Některé běžně vynášely pět nebo šest procent při minimálních výkyvech. Tenkrát to bylo dvě někdy i tři procenta nad inflaci. Lidé si na takový výnos zvykli a očekávali jej i v dalším období a tak trochu investorsky zlenivěli. Jenže teď se to změnilo. Výnosy jsou mnohem více kolísavé kvůli vývoji úrokových sazeb, inflaci, přetrvávající světové úvěrové krizi a vysokým cenám komodit, zejména ropy. Doba, kdy člověk s minimálním rizikem vydělal dvě procenta nad inflaci, na určitý čas skončila. Na to by měli klienty upozorňovat všichni bankovní i nezávislí poradci.

HN: Jsou Češi k fondům zdrženlivější ve srovnání se zahraničím?

Začínáme se podobat západní Evropě, kde je poměr fondů a depozit asi 70 ku 30 ve prospěch fondů. U nás je méně fondů, ten poměr je asi 60 ku 40. Přitom ještě v roce 2000 Češi do fondů investovali minimálně, 20 procent, ve vkladech měli 80. Ale obliba fondů stále rostla. Od začátku milénia trh vykazoval vždy dvouciferné roční nárůsty. V roce 2008 se situace poprve otočila, ale nemyslím si, že půjde o dlouhodobý trend. Na konci 2008 bude trh opět růst.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.