« Zpět

Černý rok investorů

| 23. prosince 2008 - 12:54 | Zprávy | Podílové fondy

Téměř všechno ve ztrátě. Právě tak zní smutná bilance českých investorů a střadatelů v letošním roce. Prakticky kamkoliv lidé vložili na začátku letošního roku své peníze, nyní mohou jen sčítat ztráty. A nejedná se zrovna o zanedbatelné prodělky.

Například podílové fondy, které finanční poradci tolik doporučují, přinesly ztráty i okolo šedesáti procent.

Takové ztráty zaznamenali lidé, kteří vsadili na akciové a smíšené podílové fondy. „Výkonnost většiny podílových fondů je záporná. Nejvíce se probíhající finanční krize podepsala na akciových fondech, které srazil dolů pokles akciových indexů. Ty ztratily od počátku roku zhruba polovinu své hodnoty,“ řekl Petr Zámečník ze serveru Investujeme.cz.
Rovněž termínované a spořicí účty v bankovních domech znamenají pro klienty prodělek. V jejich případě se ale na rozdíl od podílových fondů a akcií jedná „jen“ o reálné ztráty. Klienti zde sice dostanou nějaký úrok (nejvýše tři procenta po zdanění), inflace jim ale z jistiny ukrojí více. Letos se očekává míra inflace ve výši okolo šesti procent. Reálná ztráta tak dosáhne minimálně tří procent.
Při bilancování výnosů ze spoření a investování lidé prakticky nemohou nalézt finanční produkt, který za celý letošní rok svým výnosem překročil míru inflace. Reálně tedy letos prodělali všichni. Samozřejmě i ti, kteří si peníze raději nechali doma. Jim inflace ukrojí oněch zmíněných zhruba šest procent. Přes výrazné ztráty investic v podílových fondech finanční poradci nedoporučují akciové a smíšené fondy nyní prodávat. Je to podle nich ten nejnevhodnější okamžik a lidé by tím prodělali velké peníze. Klienti ale na jejich rady nereagují a podílových fondů se zbavují. „Jen málo lidí dokáže s klidnou tváří sledovat, jak se jim jejich investice ve fondech znehodnocují. Své peníze vybírají a přesouvají jinam,“ řekl Lukáš Skolek, analytik Finance.cz. Během letošního třetího čtvrtletí poklesly investice domácností v podílových fondech o 5,64 miliardy korun. Od počátku roku to bylo celkem 25 miliard korun.

Prodělávají všichni
* Největší ztráty odepisují lidé, kteří investovali do akcií, akciových a smíšených fondů. Nominálně (bez ohledu na inflaci) prodělávají mezi 40 až 60 procenty.
* Reálně prodělávají i lidé, kteří své peníze uložili do bank. Banka jim sice připíše úrok (maximálně asi tři procenta), inflace jim ale ukrojí více – zhruba 6 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.