« Zpět

Čas na nákup akcií ještě nepřišel

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Podílové fondy

Krach americké banky Lehman Brothers a potíže dalších velkých finančních ústavů pořádně zahýbaly i s majetkem českých investorů. Jen hodnota akcií na pražské burze se snížila kvůli finanční krizi od začátku září o víc než 333 miliard korun.

INVESTOŘI DO AKCIÍ ŘEŠÍ, JAK Z PÁDU BURZ VYJÍT S CO NEJMENŠÍ ÚJMOU

O další miliardy korun přišli lidé i v podílových fondech, které nakupují akcie.

Například největší český akciový fond ING akciový ztratil od prvního září patnáct procent. Majetek fondu se tak za tu dobu snížil o víc než miliardu korun na současných devět miliard.

Propad cen akcií i podílových listů fondů může lákat investory k tomu, aby je levně nakoupili. Otázkou je, zda pro to nastala už ta pravá chvíle.

Analytici radí: Nedělejte nic

Podle průzkumu HN mezi patnácti českými analytiky tomu tak ale není. Naprostá většina z nich radí akcie nebo podílové listy držet, a do nějakých velkých nákupů se zatím nehrnout. Rozbouřené burzy totiž mohou čekat další prudké propady podobné těm z tohoto týdne.

"Doporučení pro investory zní nedělat nic a pokusit se strávit fakt, že případný růst cen akcií bude dlouhodobého charakteru. V případě volby pouze mezi variantami koupit, nebo prodat, by tak z mého pohledu byl krátkodobě vhodnější spíše výprodej," říká analytik makléřské společnosti BH Securities Tomáš Matuška. Na nákupu akcií se teď vydělat sice dá, protože trhy se prudce hýbou nejdříve jedním potom druhým směrem a akcie střídají prudké pády rychlými růsty. V současné době je to však čirá loterie. Nikdo neví, co dalšího se stane ve Spojených státech, co se bude dít s cenami komodit a které akcie tak mohou krátkodobě vydělat.

"Můj osobní odhad je, že nejhorší ještě není za námi. Proto stručná rada: Zkušený investor může vydělávat na opadnutí paniky a dílčích růstů cen akcií, nezkušený investor by se měl v současné době akciím a podílovým listům navázaným na akcie raději vyhnout a chvíli počkat," uvádí k tomu hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Šance pro odvážné

Nakupování akcií se tak v současné době hodí pro lidi, co se nebojí riskovat, mají dostatek času a volných peněz. Nikdo totiž nemá zaručeno, že investované peníze dostane rychle zpátky, aniž by nemusel prodávat se ztrátou.

"Pro lidi, kteří mají peníze v akciích nebo akciových fondech, je teď ten správný čas zamyslet se nad tím, proč a na jak dlouho do akcií investovali. Pokud je odpověď, chtěl jsem rychle vydělat, pak je na místě stanovit si velikost maximální ztráty a když ceny klesnou na určitou hodnotu, akcie nebo podílové listy prodat," říká Petr Zajíc z Pioneer Investments. "Pokud je odpověď, chci vydělat v dlouhodobém horizontu – sedm a více let, pak nemusí být klient nervózní a může i pomalu přikupovat," dodává Zajíc.

Burza své letošní ztráty podle analytiků již do Vánoc téměř jistě nevyrovná – od začátku roku je 34 procent v minusu. "Nedoporučoval bych na burze nakupovat dříve, než uvidíme, že to nejhorší je za námi. Přestanou klesat ceny realit a zpomalovat ekonomika. To však může trvat i několik let," komentuje možný vývoj Jiří Staník ze společnosti Wood & Company.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.