« Zpět

Bude třetí generace fondů umět vydělávat za každého „počasí“?

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | Podílové fondy

Na vysoké výnosy akciových fondů se dalo rychle navyknout. Například burzy měřené středoevropským akciovým indexem CECE mezi lety 2003 až 2007 vzrostly o 229 %. Existují ale fondy pro drobné investory, které by byly schopny vydělávat, když burza klesá...? Existují ale fondy pro drobné investory, které by byly schopny vydělávat, když burza klesá, nebo nemá právě trend?

Na vysoké výnosy akciových fondů se dalo rychle navyknout. Například burzy měřené středoevropským akciovým indexem CECE mezi lety 2003 až 2007 vzrostly o 229 %. Existují ale fondy pro drobné investory, které by byly schopny vydělávat, když burza klesá, nebo nemá právě trend?

Vývoj na poli kolektivního investování v posledních letech ukazuje, že třetí generace podílových fondů celkových výnosů, po standardních fondech typu „kup a drž“ a zajištěných fondech, se dnes vydává právě tímto směrem.

* Jaká jsou očekávání investorů?

Drtivá většina českých investorů, odhaduji až 80 %, jsou v nitru konzervativní. Tuto vlastnost v sobě s akciovými poklesy objevují i ti, kteří se na rostoucích trzích dosud považovali za dynamické investory. Většina by byla vděčná za, pokud možno, každoroční stabilní výnos svého fondu a jeho omezené poklesy směrem dolů. Tyto závěry potvrzují i výsledky investiční - a dnes již retailové - banky J. P. Morgan, která ve svém průzkumu zjistila, že 65 % dotazovaných klientů preferuje výkonnost fondu, kterou by mohli srovnávat spíše s výkonností bankovních účtů než s akciovým srovnávacím indexem. Řada investorů má krátkodobý horizont, své peníze chtějí rychle zpět a jednoduše dávají přednost fondům, které by nejlépe každým rokem dosahovaly kladnou výkonnost a soustředily by se na ochranu jejich kapitálu v období poklesu kapitálových trhů.

* Zajištěné fondy znamenaly pokrok

Nakupujte, když to má růst, a prodejte, pokud se vyhlídky změní. Takto „odpradávna“, tedy od 40. let minulého století, funguje první generace „běžných“ long-only fondů. Tyto fondy nakupují aktiva s cílem profitovat z budoucího růstu jejich cen. Býci i medvědi v burzovních trendech ale nejsou v žádném případě na vyhynutí - a na globální růstový trend akciových trhů se proto může investor na 100 % spolehnout až v období desítek let. Situaci, kdy burzy padají a tržní hodnota investic klesá, se rozhodla ošetřit pro drobné investory v 90. letech druhá generace fondů - tzv. zajištěné fondy. Slib zajištěných fondů „přinejhorším vrátit investovaný kapitál“ je výměnou za cenu určitých nevýhod - blokování kapitálu obvykle na dobu od tří do pěti let a odkrojení z potenciálních výnosů.

* Je kladný výnos každý rok reálný?

Poslední vývoj v oblasti podílových fondů reagoval mimo jiné na stesky investorů: „Za tři procenta, o která je lepší můj fond než srovnávací index s výkonností -10 %, si nic nekoupím.“ Nové strategie celkových výnosů začaly vznikat okolo roku 2005 a čerpají inspiraci u hedge fondů určených movitějším skupinám investorů. Třetí generace otevřených podílových fondů tzv. total nebo target return fondy představují zlepšení vlastností, které částečně již nabízely zajištěné fondy. Total return fond chce investorům konzistentně, na horizontu např. roku nebo tří let, dodávat pozitivní výnos, adekvátní rizikovosti investiční strategie. Skupina fondů s absolutní strategií se potom soustředí na dodání výnosů vyšších, než jsou výnosy na peněžních účtech v bance. Konzervativní fond s absolutním výnosem může mít např. za cíl ochránit kapitál a každým rokem dodávat výnos na úrovni peněžní úrokové sazby a jedno nebo třeba dvě procenta navíc. Fond s celkovým výnosem může např. investovat 60-90 % konzervativně do dluhopisů a na peněžních trzích. Se zbylým kapitálem se může „skokově“ účastnit růstu akcií, obligací, zlata a dalších komodit, realit a třeba měnových výnosů. A po vzoru hedge fondů mohou tyto fondy vydělávat krátkými prodeji dokonce i na poklesech trhu - umožnila to mimochodem od ledna 2002 nová evropská směrnice regulující otevřené podílové fondy UCITS III.

* Kdy budete moci investovat?

Fondy absolutního výnosu dnes nabízí řada velkých investiční skupin ve Spojených státech i Evropě, např. Pimco, UBS, Parvest a v krátké době také ING. Je nezbytné upozornit, že i mezi těmito fondy jsou velké rozdíly ve výkonnosti. Najdete mezi nimi i po relativně krátké době několika let premianty, stejně jako propadlíky. Sliby, které fondy na začátku daly investorům, se daří plnit spíše zkušenějším portfolio manažerům a je jedno, zda svoji investiční strategii založili na matematických algoritmech, nebo taktických úvahách. Pokud se bude fondům celkového výnosu dařit plnit sliby dlouhodobě, mají vysoký potenciál přitáhnout k sobě pozornost velké části konzervativně laděných investorů. Příslib dosahovat výnosy nad peněžní účty má v sobě bezesporu vysoký sex-appeal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.