« Zpět

Banka Dexia stojí před krachem kvůli řeckým dluhům

| 6. října 2011 - 9:00 | Zprávy | Podílové fondy

Jednu z dvaceti největších evropských bank musí zachraňovat Francie a Belgie z peněz daňových poplatníků. Dexia se rozpadne na dvě společnosti a její dluhy převezmou vlády. Řekové mezitím protestují proti propouštění. 

Když na konci srpna šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová vyzývala Evropu, aby nalila do svých bank více peněz, reagovali politici buď chladně, nebo přímo s odporem.
Uplynul sotva měsíc a Francie s Belgií už jednají o tom, jak zachránit před pádem banku Dexia. Tu táhnou ke dnu stohy řeckých dluhopisů a Dexia se tak zřejmě stane prvním bankovním domem, který pohltí vír bankrotujícího Řecka. Akcie banky od pondělí strmě padaly a v úterý dosáhly rekordního minima.
Konečné rozhodnutí o dalším bytí banky by mohlo padnout již dnes. „Najdeme efektivní řešení,“ zdůraznil francouzský ministr financí François Baroin s tím, že v současné podobě už banka nebude existovat.
Zástupci vlád obou zemí později prohlásili, že banka se zřejmě rozdělí na zdravou část a takzvanou „bad bank“, do níž se přesunou všechna riziková aktiva, za která budou obě vlády ručit.
Do společnosti s 35 tisíci zaměstnanci, která působí také v Lucembursku a Turecku, přitom jednotlivé vlády napumpovaly 6,4 miliardy eur už před třemi lety.
Dexia není jediná banka v problémech – špatný stav evropských finančních domů přiznává také Evropská komise. Podle jejích zástupců jsou nyní finanční domy v mnohem horším stavu, než tomu bylo během zátěžového testu letos na jaře. „Jsme si vědomi, co se děje na trzích a jak se to odráží v bankách,“ uvedla jedna z bruselských mluvčích.
Řekové nechtějí šetřit, rozhodnou se v referendu
Stále častěji jsou navíc slyšet hlasy, že by se kromě jednotlivých národních států měli na záchraně Řecka ve větší míře podílet i soukromí investoři, tedy banky a penzijní fondy.
Červencovou dohodu o odepsání asi 21 procent řeckých dluhů uzavřeli s EU jen někteří bankéři a ekonomové navíc upozorňují, že by bylo třeba, aby se soukromníci rozloučili až s 60 procenty své investice. Většina evropských ministrů financí přitom prosazuje asi padesátiprocentní seškrtání dluhů na straně soukromníků.
V Řecku včera desetitisíce lidí protestovaly proti vládním úsporným opatřením. Nejezdily vlaky, autobusy a kvůli stávkujícím pilotům neodletěli ani turisté z dovolené. Drakonické škrty, mezi které patří například propuštění 30 tisíc státních zaměstnanců či nižší platy a důchody, mají aténské vládě pomoci splnit podmínky pro získání šesté, osmimilionové tranše z evropského záchranného balíku. Podle vyjádření vlády by bez této injekce došly v polovině října peníze.
Splátka měla původně odejít na jih už v září, ale kvůli neplnění podmínek se její potvrzení neustále odkládá – nyní se s ní počítá až v listopadu. Podle vyjádření vysoce postaveného člena „trojky“, tedy zástupců Evropské komise, centrální banky a měnového fondu dohlížejících na podmínky úvěru, Řecko peníze nakonec zřejmě dostane.
Demonstranti budou nakonec možná přesto úspěšní a škrty se jim podaří odvrátit. Podle serveru řeckého týdeníku To Vima prohlásil řecký ministr vnitra Charis Kastanidis, že země ještě do konce roku uspořádá o škrtech referendum. Ne všichni Řekové však s protesty souhlasí. „Ti, kteří stávkují, pracují ve veřejné správě. My ostatní ze soukromého sektoru musíme tak jako tak tvrdě pracovat,“ komentovala demonstraci pro televizi Euronews jedna z řeckých žen. Stále bezradnější se zdá být také situace Itálie, které agentura Moody’s včera snížila rating hned o tři stupně a nevyloučila přitom ani jeho další snížení. Přesto obchodníci reagovali na horší známku třetí největší evropské ekonomiky s relativním klidem.

***
Komu patří Dexia
Jiní akcionáři a zaměstnanci 29,4 %
Caisse des dépôts et consignations 17,6 %
Holding Communal 14,1 %
Arco Group 13,8 %
Francie 5,7 %
Belgie (federální vláda) 5,7 %
Belgické regiony 5,7 %
Ethias Group 5,0 %
CNP Assurances 3,0 %
Hrubý provozní zisk (v mld. euro)

2,3 2001

2,1 2002

2,1 2003

2,4 2004

2,7 2005

3,5 2006

3,1 2007

2008 -0,6

2,6 2009

1,6 2010

Pramen: Dexia

Dexia není jediná banka v problémech – přiznává to i Evropská komise.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.