« Zpět

Akcie v USA za sebou mají nejhorší čtvrtletí od konce roku 2008

| 3. října 2011 - 10:04 | Zprávy | Podílové fondy

New York 30. září (ČTK) - Americké akcie zakončily obchodování další vysokou ztrátu a celé třetí čtvrtletí pro ně bylo nejhorší od konce roku 2008, kdy akcie po celém světě prudce padaly v reakci na pád obří americké banky Lehman Brothers. Ke zhoršení nálady nyní vedle dluhové krize v eurozóně přispívá i statistika z Německa a Číny. 

New York 30. září (ČTK) - Americké akcie zakončily obchodování další vysokou ztrátu a celé třetí čtvrtletí pro ně bylo nejhorší od konce roku 2008, kdy akcie po celém světě prudce padaly v reakci na pád obří americké banky Lehman Brothers. Ke zhoršení nálady nyní vedle dluhové krize v eurozóně přispívá i statistika z Německa a Číny. Ta potvrdila, že oslabuje růst v obou těchto ekonomikách.
Dow Jonesův index odepsal 240,60 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 2,16 procenta na hodnotě 10.913,38 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,50 procenta na 1131,42 bodu, index Nasdaq Composite oslabil o 2,63 procenta a uzavřel na 2415,40 bodu.
Investoři se zbavovali hlavně finančních titulů, například akcie Morgan Stanley odepsaly přes deset procent. Je to zřejmě reakce na signály, které se objevují na úvěrových trzích a které by mohly naznačovat, že banky mají před sebou další problémy. Náklady na pojištění dluhopisů banky proti nesplacení za poslední dny vzrostly trojnásobně. Akcie banky pak odepsaly všechny zisky za poslední tři roky.

"Panují zde velké obavy, že růst hrubého domácího produktu zpomalí ještě víc, anebo že nebude tak silný, jak se předpokládalo," poznamenal analytik společnosti Roth Capital Adam Krejcik. "Obecně vzato, je zde velký strach a krize důvěry," dodal.

O vysoké nervozitě svědčí rovněž index kolísavosti VIX, často přezdívaný indikátor strachu. Vyjadřuje totiž míru zajištění investorů proti dalšímu poklesu cen. Index jen během dneška vzrostl o 10,6 procenta na 42,96 bodu. Za celé čtvrtletí vzrostl o více než 160 procent.

Index S&P 500, který patří k nejsledovanějším, za čtvrtletí spadl o 14,3 procenta. Čtvrtletní ztráta Dow Jonesova indexu dosahuje 12 procent, index Nasdaq odepsal 12,9 procenta.

Statistika z Číny ukázala, že aktivita v tamním průmyslu v září už třetím měsícem v řadě klesala. Potvrzují se tak obavy, že druhá největší ekonomika světa zvolňuje růst. K nervozitě pak přispěla i horší statistika z Německa, kde klesaly maloobchodní tržby. Jejich srpnový pokles byl nejhlubší za poslední čtyři roky.

Na devizových trzích dál oslabovalo euro, na které nepříznivě působí rostoucí pochybnosti obchodníků ohledně schopnosti eurozóny dluhovou krizi brzy vyřešit. Za celé třetí čtvrtletí euro k dolaru oslabilo o 7,5 procenta, což je nehlubší propad od druhého čtvrtletí 2010. Podle ekonomů přitom v poklesu bude s největší pravděpodobností pokračovat.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,3418 USD, takže je v blízkosti osmiměsíčního minima, na němž se ocitlo v pondělí. Dolar vůči japonskému jenu za čtvrtletí odepsal 4,4 procenta na 76,99 JPY, což je nejhlubší propad za čtyři čtvrtletí. Dolar tak zůstává v blízkosti svého historického minima 75,941 JPY a podle obchodníků je možné, že proti silné měně opět zasáhne japonská centrální banka.

Vysokou čtvrtletní ztrátu má ovšem také australský dolar, který k dolaru americkému odepsal 9,4 procenta. Australský dolar patří k takzvaným komoditním měnám, od nichž se obchodníci začali odvracet s tím, jak slábly vyhlídky růstu globální ekonomiky. Australský dolar, podobně jako akcie, zaznamenal nejhlubší čtvrtletní ztrátu od konce roku 2008.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.