« Zpět

Akcie v Evropě prudce zpevnily, řecké banky ale dál oslabují

| 27. září 2011 - 10:40 | Zprávy | Podílové fondy

Londýn 26. září (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily týden výrazným růstem, o který se zasloužily spekulace, že evropští lídři chystají rázné kroky, aby vyřešili vysoké zadlužení Řecka. Očekává se také, že politici ve spolupráci s centrálními bankami učiní taková opatření, aby se krize z Řecka dál nešířila. 

Londýn 26. září (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily týden výrazným růstem, o který se zasloužily spekulace, že evropští lídři chystají rázné kroky, aby vyřešili vysoké zadlužení Řecka. Očekává se také, že politici ve spolupráci s centrálními bankami učiní taková opatření, aby se krize z Řecka dál nešířila. Na trzích ale dál přetrvávají obavy z recese a výrazně dolů se vydaly akcie řeckých bank.
Panevropský index FTSEurofirst 300 přidal 15,4 bodu a den uzavřel růstem o 1,75 procenta na 897,58 bodu. Navázal tak na růst z konce minulého týdne, kdy přidal 0,8 procenta. Od začátku roku index nicméně ztrácí kolem 20 procent.

"Překvapilo mě, že si velmi dobře vedly banky a pojišťovny, jejichž akcie v minulých dnech výrazně klesly. Naproti tomu akcie růstových firem prudce klesaly," řekl analytik evropských akciových trhů ve společnosti Standard & Poor´s Robert Quinn.

Z bank si například italská Intesa Sanpaolo připsala 8,3 procenta, vedle bank se ale dařilo také pojišťovnám. Zatímco index bankovních titulů Stoxx Europe 600 Banks přidal 3,6 procenta, index evropských pojišťoven zpevnil o 6,4 procenta.

Činitelé Evropské centrální banky si mezitím nechali otevřenou možnost pro snížení úrokových sazeb a k dalšímu posílení likvidity. Po víkendové schůzce evropských činitelů se zvyšují naděje, že se podaří dohodnout výrazné zvýšení kapacity evropského záchranného fondu EFSF, trh ale sází i na posílení kapitálu slabších bank.

Oživení na burzách se ale ani tentokrát netýkalo řeckých bank, jejichž souhrnný index odepsal 6,2 procenta a je nejníže za 19 let. Řecké banky totiž drží většinu řeckých dluhopisů, a pokud se potvrdí, že Řecko odepíše polovinu dluhů, doplatí na to právě řecké banky. Podle nastíněného scénáře by totiž musely citelně zvýšit kapitál.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.