« Zpět

AKAT: Odkupy peněžních fondů v říjnu převýšily prodeje o 4 mld.

| 16. října 2008 - 11:06 | Zprávy | Podílové fondy

Odkupy podílových listů fondů peněžního trhu, v nichž je uložena asi třetina majetku všech podílových fondů, převýšily v říjnu jejich nové prodeje o méně než čtyři miliardy Kč, tedy přibližně do čtyř procent.

Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš s tím, že to není důvod k panice. Česká národní banka situaci nevnímá nijak dramaticky, doplnil viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Aktuální prodeje podílů ve fondech peněžního trhu ze strany investorů způsobila podle Beneše nervozita související s neobvyklou roztěkaností výkonnosti fondů. Toto rozkolísání je prý důkazem toho, že správci fondů velmi konzervativně přecenili problémová aktiva. "Podíl problémových aktiv je minimální, na úrovni několika málo procent," dodal. "Nevnímám nic než konzervativní přístup správců fondů peněžního trhu," souhlasil Singer.
AKAT sdružuje nejvýznamnější investiční společnosti a správce majetku v tuzemsku. Majetek, který mají statisíce Čechů uložený v tuzemských a zahraničních podílových fondech, jen v prvním letošním čtvrtletí klesl o takřka 19 miliard korun na 296 miliard korun. Důvodem byl podle odborníků propad finančních trhů. V posledních týdnech se pokles cen akcií ještě zrychlil.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.