« Zpět

„Střešní fondy“ zpřístupňují zahraniční trhy

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | Podílové fondy

Čeští drobní investoři mohou vstupovat do zahraničních fondů prostřednictvím takzvaných střešních fondů. Co tento pojem znamená a jaké jsou výhody těchto instrumentů, ale i jejich případná rizika?

Názor odborníka

* Čeští drobní investoři mohou vstupovat do zahraničních fondů prostřednictvím takzvaných střešních fondů. Můžete tento pojem vysvětlit a představit výhody těchto instrumentů, ale i jejich případná rizika?

Střešní fondy, nazývané také fondy fondů, jsou moderním investičním nástrojem. Charakteristickým znakem tohoto typu fondů je, že jejich majetek není investován přímo do akcií, dluhopisů či jiných cenných papírů, ale do jiných fondů kolektivního investování. Tento fakt přináší investorům mnoho výhod. V první řadě jde o dokonalou diverzifikaci investice, která snižuje investiční riziko. Ve střešním fondu mohou být sbaleny fondy s různým zaměřením, rozličnou investiční strategií, rozmanitým přístupem k výběru konkrétních cenných papírů. Díky střešním fondům mají klienti možnost investovat do zahraničních fondů, k nimž jinak nemají přístup. Na rozdíl od fondových balíčků, které jsou zpravidla statické, lze složení střešních fondů přizpůsobit aktuální situaci na finančních trzích. V této souvislosti také nelze opomenout ani daňové hledisko. Kdyby chtěl klient individuálně přesouvat investice mezi jednotlivými fondy dříve než po šesti měsících, musel by svůj realizovaný zisk zdanit. Jestliže k takovým přesunům dochází v rámci střešního fondu, je klient od této povinnosti osvobozen. Nevýhodou, o níž se v souvislosti se střešními fondy často mluví, je výše poplatků za správu. Je pravda, že se poplatek za správu majetku uplatňuje jak na úrovni střešního fondu, tak i na úrovni fondů, které tvoří jeho portfolio. Je ovšem otázkou serióznosti a klientské orientace správce střešního fondu, aby jejich výšku optimalizoval ve prospěch investora tak, aby negativně neovlivnila jeho výnos. Navíc střešní fondy mají možnost investovat do fondů za nižší poplatky než drobní investoři. Všeobecně je možné konstatovat, že střešní fondy jsou atraktivní především pro drobné investory, protože umožňují i klientům s nízkou investicí získat výhody investování velkého množství peněz. Mají ale co nabídnout i bonitním investorům, kteří mají zájem využít výhod střešních fondů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.