« Zpět

Počet vozů pojištěných na povinné ručení loni stoupl o 286.000

| 9. února 2009 - 11:54 | Zprávy

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v roce 2008 o 286.000 na 6,283 milionu aut. Na svých webových stránkách to uvedla Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Tempo růstu počtu pojištěných vozidel mírně překročilo tempo růstu počtu registrovaných vozidel. Velké přesuny klientů mezi pojišťovnami se ani loni nekonaly.

Na konci prosince 2008 bylo v ČR registrováno celkem 7,076 milionu vozidel, což bylo o 4,2 procenta více než před rokem. "Tento příznivý vývoj byl nepochybně ovlivněn i zavedením příspěvku nepojištěných do garančního fondu ČKP s účinností od ledna 2009 a informační kampaní ČKP, která jeho zavedení v druhé polovině loňského roku předcházela," uvedla kancelář.

Tuzemští motoristé vyřadili v prosinci z registru vozidel 65.000 aut, což bylo o 548 procent více než na konci roku 2007. Důvodem bylo vedle chystaného tažení proti neplatičům povinného ručení zavádění ekologických poplatků za registraci staršího auta. Majitelé nepojištěných aut musí od ledna za každý den platit příspěvek do garančního fondu pojišťoven. Ten se u běžných osobních vozů pohybuje od 50 do 70 korun za den.

Největší nárůst počtu smluv letos zaznamenaly Česká podnikatelská pojišťovna (163.000), Generali (61.000) a pojišťovna Triglav, které přibylo 48.000 smluv. ČPP nadprůměrný nárůst prodeje povinného ručení přisuzuje tomu, že jako první pojišťovna řidičům umožnila využít bonus za jízdu bez nehody dopředu a získat tak dodatečnou slevu na pojistném.

Asi 107.000 pojištěných vozidel ubylo podle údajů ČKP České pojišťovně, na 46.000 pak Kooperativě. Ta pokles vysvětlovala důsledným zavedením nových opatření v pojištění firemních flotil vozidel, kdy nebyla ochotna v řadě případů akceptovat obchod za každou cenu.

Řidiči, kteří loni nezpůsobili dopravní nehodu, platí letos za povinné ručení v průměru o dvě procenta víc než loni. Zaplatí tak navíc desítky korun ročně. Pojišťovny v průměru zvyšovaly základní sazby o sedm procent. Za jízdu bez nehody dostávají řidiči každý rok pětiprocentní bonus.

V roce 2008 zahájily prodej povinného ručení Hasičská vzájemná pojišťovna, pojišťovna AXA, AIG a Slavia pojišťovna, takže toto pojištění poskytuje již 15 pojišťoven. Většina pojišťoven už nyní takzvaně segmentuje, tedy stanovuje sazby podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií. Od podzimu takto rozlišuje klienty i největší hráč na trhu Česká pojišťovna. Porovnání nabídek pojišťoven se tak stává pro normální motoristy více nepřehledné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.