« Zpět

Po úvěrovém pojištění sahají dnes obchodníci stále častěji

| 27. března 2009 - 13:04 | Zprávy

Krize finanční důvěry přináší nejen potíže dříve stabilních společností, ale i vyšší rizikovost splatnosti pohledávek z faktur. Výrazně roste zájem o nástroje, které dokáží účinně potlačit riziko jejich nezaplacení - jedním z nejúčinnějších je úvěrové pojištění.

Krize finanční důvěry přináší nejen potíže dříve stabilních společností, ale i vyšší rizikovost splatnosti pohledávek z faktur
Výrazně roste zájem o nástroje, které dokáží účinně potlačit riziko jejich nezaplacení - jedním z nejúčinnějších je úvěrové pojištění. Úvěrová pojistka je pro svou snadnost sjednání, cenu a především schopnost výrazně omezit správu problematických pohledávek ve stále větší oblibě českých firem. Velkých, středních, ale i malých. Výrazný růst poptávky registruje v posledních měsících Komerční úvěrová pojišťovna EGAP a. s.(KÚP), jejímž cílem je chránit podnikatele před riziky nezaplacení pohledávek.
Stabilní obchodní partner náhle v úzkých?
Ani nejvyšší opatrnost vůči odběratelům není zárukou bezproblémového uhrazení vydaných faktur. Stačí třeba jen dočasný nedostatek informací o odběrateli a nepříjemné překvapení v podobě tragického zhoršení platební morálky obchodního partnera je na světě. I třeba po letité bezproblémové spolupráci. Každý obchodník proto musí být vůči svým obchodním protějškům trvale obezřetný. Nejen při prvních kontaktech. U menších firem navíc nemusí platební schopnost záležet jen na odběrateli samotném - i jeho finanční stabilita závisí na jeho odběratelích, problémy řetězení druhotní platební neschopnosti nejsou novým jevem.
Export i tuzemský obchod - stejná jistota
Úvěrové pojištění je dnes schopné stabilizovat prakticky jakýkoliv obchod. Například KÚP poskytuje stejné zacházení pro pohledávky z vývozních i tuzemských faktur a klienti je využívají ve stejné míře.
Lépe pojistku než drahé zastoupení
Cena úvěrového pojištění - pojistné se u KÚP pohybuje v řádech pouhých promile z částek na pojišťovaných fakturách. Nákladovost pojištění je tak nízká, že využívání tohoto nástroje k dosažení jistoty zaplacení ukládají svým obchodníkům některé společnosti jako povinnou součást realizovaných obchodů.
Limit pomáhá poznat sílu obchodního partnera
Úvěrové pojištění nepojišťuje pouze jediný konkrétní obchodní případ. Klient má sjednané pojištění, které kryje řadu jeho odběratelů a opakující se dodávky. Na jednotlivého odběratele je stanoven úvěrový limit, který odráží jeho finanční sílu a může být v průběhu spolupráce zvýšen podle potřeb a průběhu obchodování s daným odběratelem.
Nastavení volí sám pojištěný
Nejefektivnější formou komunikace klienta s pojišťovnou je interaktivní správa vlastního pojištění on-line: klient sám pracuje v zabezpečeném internetovém rozhraní s portfoliem svých odběratelů, přičemž má neustále možnost optimalizovat rozmístění a výši vydaných úvěrových limitů. Jednoduchý měsíční reporting výše obratů pojištěných obchodů, který je základem výpočtu pojistného, může probíhat týmž informačním kanálem.
Návrh smlouvy a kalkulace on-line
On-line komunikace mezi klientem a KÚP umožňuje nejen vlastní správu pojištění, ale prostřednictvím internetu lze již dnes běžně i uzavřít pojistnou smlouvu. Na počátku sjednávání pojištění žadatel zadá data do formuláře a obratem získává návrh podmínek pojištění, přizpůsobený konkrétně jeho podmínkám. Následně obdrží elektronickou cestou i návrh pojistné smlouvy, která již obsahuje sazbu pojistného i výši spoluúčasti při vzniku pojistné události.
Úvěrové pojištění
* ochrání vaše peněžní toky - tím, že zaručí inkaso nesporných pohledávek,
* umožní předejít dodávkám nesolidním kupujícím - KÚP dodává nezávislé a odborné ohodnocení kvality (bonity) kupujících,
* poskytuje efektivní credit management - přenesením rizika a starostí o pohledávky na pojišťovnu,
* zreální a ochrání ekonomickou rozvahu - pojištění objektivizuje netto hodnotu pohledávek,
* zajistí financování - pojištění slouží jako nástroj zajištění pohledávek zastavených bance.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.