« Zpět

Platební systémy v EU

| 13. května 2013 - 11:26 | Zprávy

Platební styk v rámci EU je prováděn prostřednictvím několika platebních systémů. Cílem tohoto článku je čtenáře krátce seznámit s nejdůležitějšími z nich.

 

TARGET 2
TARGET 2 je decentralizovaný evropský mezibankovní zúčtovací systém, který byl vytvořen k podpoře eurosystému v oblasti implementace měnové politiky eurozóny a k podpoře hladkého průběhu platebního styku. TARGET 2 provozuje Evropská centrální banka.
 
Tento platební systém umožňuje obchodním bankám vypořádání transakcí v eurech v reálném čase. Mohou jej využívat pouze ty obchodní banky, které mají svoje sídlo nebo pobočku v některé z členských zemí Evropské unie a které mají přístup k příslušnému národnímu eurovému systému hrubých plateb v reálném čase (RTGS neboli Real Time Gross Settlement System).
 
Tento platební systém se skládá ze dvou částí, a to z národních platebních mechanismů RTGS a z tzv. spojovacího mechanismu (interlinking mechanism).
Aktivními účastníky tohoto platebního systému jsou obchodní banky zemí, které vstoupily do měnové unie a jejichž RTGS využívají euro. Banky ostatních zemí Evropské unie jej mohou využívat pouze tehdy, když  na jejich území existují sekundární systémy RTGS, které využívají euro.
 
Spojovací mechanismus mezi jednotlivými platebními systémy RTGS je tvořen soustavou bilaterálních (dvoustranných) účetních spojení mezi národními centrálními bankami a společnou komunikační sítí, kterou provozuje SWIFT.
 
Provozní doba popisovaného platebního systému se skládá z referenčního času, provozních hodin a provozních dnů. Referenčním časem pro zpracování plateb je čas Frankfurtu nad Mohanem (ve kterém má sídlo Evropská centrální banka), provozní hodiny jsou od 7,00 do 18,00 hod.(mimo sobot, neděl a státních svátků ve Spolkové republice Německo).
 
Národní centrální banka sice může svůj národní platební systém RTGS „otevřít“ dříve než Target 2, ovšem v této době může provádět výhradně domácí platby.
Platby mezi národním platebním systémem RTGS a platebním systémem Target 2 jsou účtovány přes tzv. interlinking account.
 
Jednotlivé obchodní banky mohou pro svoje klienty provádět tuzemské i zahraniční platby do 17 hodin, v následující hodině jsou realizovány transakce pouze mezi jednotlivými obchodními bankami. 
 
Po 18. hodině probíhá závěrečná fáze zpracování, během které jsou vyrovnávány zůstatky na účtech národních centrálních bank a Evropské centrální banky.
Provedené transakce musí být kryté „vlastními zdroji“, úvěr na jejich provedení totiž není poskytován.
 
Poplatková politika tohoto platebního systému je (kromě jiného) založena na plné návratnosti vynaložených nákladů.
 
Vedle platebního systému TARGET 2 jsou v EU provozovány i další platební systémy. Jedná se o:
  • EURO1, což je soukromoprávní platební systém, určený pro domácí a přeshraniční jednotlivé platby v eurech mezi bankami v rámci Evropské unie. Tento platební systém je založen na netto principu.
  • STEP1, což je soukromý euroclearingový systém, jehož úkolem je zpracovávat zejména obchodní přeshraniční platby malého objemu.
  • STEP2 je celoevropský automatizovaný zúčtovací systém, určený pro převádění přeshraničních převodů a domácích plateb velkého objemu na bázi tzv. hromadných plateb v eurech, kdy je účet plátce zatížen jednou částkou a následně je tato platba „rozčleněna“ na jednotlivé částky , „směrované“ ve prospěch účtů více příjemců.
 
V Evropě dále existují tři bankovní e-payment kanály, ve kterých je „domácí měnou euro“ a které jsou využívány v tuzemském platebním styku a jeden nebankovní e-payment kanál, který je využívaný pro tuzemský i zahraniční platební styk s možností plateb ve více měnách. Jedná se o Giropay (v Německu), iDeal (v Nizozemí) a eps (v Rakousku).
 
Celosvětově působí systém internetový platební systém PayPal, který umožňuje přesuny finančních prostředků mezi účty, identifikovanými e-mailovými adresami. Každý takovýto účet je propojen s jednou nebo více platebními kartami, které musí mít povolené platby na internetu (které ovšem nemusí být embosované).
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.