« Zpět

Zaměstnavatel může přispět

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy | Penzijní spoření

Stát motivuje ke spoření u penzijních fondů i osvobozením příspěvků zaměstnavatelů na penzijní připojištění od daně. Ročně si tak zaměstnanci ke svému platu mohou navíc přijít na 24 tisíc korun. Příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění se spořicí složkou se zařadily po bok dalších oblíbených pracovních benefitů, jako jsou stravenky nebo týden dovolené navíc.

Stát motivuje ke spoření u penzijních fondů i osvobozením příspěvků zaměstnavatelů na penzijní připojištění od daně. Ročně si tak zaměstnanci ke svému platu mohou navíc přijít na 24 tisíc korun.

Příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění se spořicí složkou se zařadily po bok dalších oblíbených pracovních benefitů, jako jsou stravenky nebo týden dovolené navíc. Pro zaměstnavatele se jedná o výhodný obchod: kdyby zaměstnanci zvýšili plat o tisícikorunu, budou z ní muset navíc odvést pojistné a zaměstnanec z ní dále zaplatí daň z příjmů. Pokud tuto tisícikorunu místo toho zaměstnanci přispějí na penzijní připojištění, nebudou platit daň ani oni, ani zaměstnanec. Tedy benefit je to výhodný pro obě strany.

Novela zákona o dani z příjmů přinesla od ledna tohoto roku značné zjednodušení co do omezení výše nedaněného příspěvku. Byl zaveden jednotný společný strop osvobození od daní z příjmů u příspěvků na penzijní připojištění a životní pojištění v celkové výši 24 000 Kč ročně. To znamená, že zaměstnavatel může těchto 24 tisíc Kč rozdělit mezi oba produkty, nechat výběr na zaměstnanci nebo třeba celou částku vymezit na jednu z forem spoření na důchod.

Jak již bylo řečeno, platby do tohoto limitu jsou osvobozeny od daní z příjmů zaměstnance i od odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Podmínkou však je, aby zaměstnavatelé poskytování příspěvků upravili v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpise společnosti. Teoreticky mohou firmy přispívat svým zaměstnancům i vyšší částkou, než je oněch 24 tisíc Kč, peníze nad tuto hranici ale podléhají všem daním stejně jako standardní příjem. Nejobvyklejší je příspěvek 500 až 1000 Kč měsíčně.

Společnosti většinou přispívají všem svým zaměstnancům, kteří mají uzavřenou klasickou pracovní smlouvu a pracují na plný úvazek. Například jedna z největších českých firem, Škoda Auto, přispívá všem svým kmenovým zaměstnancům po ukončení tříměsíční zkušební lhůty částkou 500 Kč. „Přispíváme i zaměstnancům na rodičovské dovolené, pracovníkům uvolněným pro veřejnou funkci i těm, kteří jsou pracovně v zahraničí,“ doplňuje mluvčí Jaroslav Černý.

Příspěvek s podmínkou Zaměstnavatelé ovšem běžně odvádění příspěvku podmiňují vlastním příspěvkem zaměstnance (nejčastěji stokorunou měsíčně) a uzavřením smlouvy s konkrétní pojišťovnou. Ti zaměstnanci, kteří již smlouvu u některého penzijního fondu mají, jsou v některých případech vyzváni k přechodu, jindy si mohou smlouvu ponechat.

„Poskytujme příspěvek zaměstnavatele do všech penzijních fondů. Zaměstnanci, kteří nastupují s již uzavřenou smlouvou, nebo ti, kteří měli uzavřenou smlouvu před 23. 2. 2001, mohou požádat o příspěvek ke kterémukoli fondu. Pokud uzavírá smlouvu již nastoupený zaměstnanec, musí to být s našim exkluzivním partnerem PF České pojišťovny,“ vysvětluje Černý. Trochu jinou politiku benefitů nabízí svým zaměstnancům operátor Vodafone: „Příspěvek na penzijní připojištění je součástí Zaměstnanecké kafeterie, kde zaměstnanci mohou „utratit“ své body v hodnotě do výše 42 tisíc Kč ročně na různé benefity, jako je i zdravotní péče, jazykové kurzy nebo cestování. Zaměstnancům, kteří se rozhodnou využít své benefitní body na financování penzijního nebo životního pojištění, hradí Vodafone toto pojištění ve stoprocentní výši,“ říká mluvčí Filip Hrubý.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.