« Zpět

Výnos z úspor na penzi byl loni mizivý

| 12. února 2009 - 13:00 | Zprávy | Penzijní spoření

Finanční krize se loni podepsala i na penězích, které mají více než čtyři miliony Čechů uložené v tuzemských penzijních fondech. Tak hubené zhodnocení, jaké jim připíší za loňský rok, ještě nezažili. Propady trhů srazily klientům zhodnocení na historická minima - od nuly do procenta. To zdaleka nedosahuje míry inflace.

Propady trhů srazily klientům zhodnocení na historická minima - od nuly do procenta * To zdaleka nedosahuje míry inflace

Finanční krize se loni podepsala i na penězích, které mají více než čtyři miliony Čechů uložené v tuzemských penzijních fondech. Tak hubené zhodnocení, jaké jim připíší za loňský rok, ještě nezažili.

Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok očekává, že drtivá většina fondů připíše klientům něco mezi nulou až 0,5 procenta. Rovněž oba viceprezidenti asociace, Jan Diviš, šéf PF České spořitelny - dvojky na trhu podle počtu klientů, i šéf ČSOB PF Stabilita Petr Beneš očekávají, že zhodnocení většiny fondů na trhu nepřesáhne za rok 2008 jedno procento.
To ani zdaleka nedosahuje loňské míry inflace, která byla 6,3 procenta, a reálně tak úspory na penzi na své hodnotě tratily.
Vzhledem k propadu akciových trhů o 40 až 50 procent a ne zcela úspěšné výsledky dluhopisů, ale považuje Rusnok i takové zhodnocení za úspěch. Tomáš Matoušek, šéf jedničky na trhu - PF České pojišťovny, k tomu dodává, že klienti především neztratí své prostředky jako v mnoha jiných investicích, které trh nabízí. Penzijní připojištění stále zatraktivňuje i státní příspěvek a daňové úspory. Podle zákona totiž fond nesmí skončit ve ztrátě, pokud se tak stane, dorovná ji akcionář. To je příklad i nejmladšího fondu na trhu, Aegonu, který zahájil činnost v červnu 2007. Loni skončil ve ztrátě, a jak před časem řekl HN jeho šéf Vladimír Bezděk, do kladných čísel se nedostane dříve než za dva či tři roky. Přesto například za rok 2007 připsal klientům nejvyšší zhodnocení na trhu, konkrétně 4,1 procenta. A jak řekl, mít zhodnocení mezi nejvyššími na trhu chce i nadále.
Výzvou pro něho může být PF Allianz, který již koncem ledna oznámil, že klientům plánuje z loňského zisku 200 milionů korun připsat tříprocentní zhodnocení.
Ani ten však neochrání peníze, které do něj lidé vložili, před inflací. Ta loni přesáhla šest procent. Reálné roční zhodnocení v penzijních fondech, tedy po odečtení inflace dosáhlo od roku 1995 do roku 2007 kladných 0,96 procenta.
Oslovení odborníci očekávají, že letos by fondy mohly vydělat o něco více než loni, žádný zázrak ale nečekají. Přibližně tři čtvrtiny majetku fondů je investováno do dluhopisů, většinou státních. Jejich hodnota by díky klesajícím úrokovým sazbám měla růst.
Kam se budou vyvíjet ceny akcií, si v tuto chvíli troufne odhadnout málokdo. Očekává se, že je minimálně nepostihne tak hluboký propad jako v loňském roce. Fondy v nich navíc z důvodů opatrnosti nemají v průměru ani pět procent svého majetku.
Povinnost neskončit ve ztrátě nemotivuje fondy investovat odvážněji. Změnit by to měl nový zákon, který hodlá ještě tento měsíc předložit ministr financí Miroslav Kalousek vládě. Zhruba do dvou let by díky němu mohli vzniknout penzijní společnosti, jež by provozovaly fondy s různě rizikovými strategiemi. Žádná ze základních by však neměla garantovat zisk či alespoň nulu. Nová pravidla by měla podle odborníků přilákat do fondů i mladší klienty. Pro ně jsou ty stávající zbytečně opatrné.
Na nezájem klientů si ale fondy nemohou stěžovat ani teď. Podle odhadu HN na základě údajů fondů představujících více než čtyři pětiny trhu vzrostl loni počet klientů o víc než 300 tisíc. Pro PF ČS to byl podle Diviše dokonce nejúspěšnější rok v historii, když získal 170 tisíc nových klientů.
Podle Matouška se zatím hospodářská krize u klientů z řad občanů ani firem neprojevuje. "Lze předpokládat, že r,ůst příspěvků zaměstnavatelů zpomalí," říká. Nečeká ale, že by došlo k významným propadům nebo že by třeba firmy tyto benefity rušily.

***

PENZIJNÍ FONDY V ROCE 2008

* Očekávané zhodnocení většiny fondů: 0 - 1 procento (v roce 2007 to bylo okolo 2,5 procenta)
* Nárůst počtu klientů: o 8 procent na 4,28 milionu*
* Nárůst peněz ve fondech: o 15 procent na 186,4 miliardy korun*
* Odhad HN na základě dat fondů reprezentujících více než čtyři pětiny trhu

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.