« Zpět

Vláda schválila koncepci penzijního připojištění

| 21. října 2008 - 10:59 | Zprávy | Penzijní spoření

Vláda na svém včerejším jednání schválila koncepci nového zákona o penzijním připojištění. Ten je jednou z hlavních součástí tzv. druhé etapy důchodové reformy. Jak řekl novinářům po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), jeho úřad spolu s ministerstvem financí nový návrh zákona předloží vládě do 15. ledna příštího roku.

„V průměru 75 procent investic důchodových fondů směřuje do dluhopisů a pět procent do státních pokladničních poukázek, čili do produktů, které jsou relativně velmi bezpečné, ale s nízkým výnosem,“ řekl Nečas. Důchodové společnosti by pak nově nabízely klientovi několik způsobů spoření. Podle návrhu zákona by měly povinně vždy spravovat konzervativní, vyvážený a růstový fond. Nebudou ale už zaručovat minimální roční zhodnocení vkladů.
Na otázku, zda nynější penzijní fondy zaniknou, Nečas Právu řekl: „Předpokládáme paralelní existenci dvou systémů. Dosavadní penzijní fondy budou dobíhat, ale budou již mít uzavřený charakter a noví účastníci budou moci vstupovat jen do těch nových důchodových společností.“
Nový systém by podle Nečase mohl začít fungovat od ledna 2010, ale jen v tom případě, když návrh nového zákona schválí vláda, Sněmovna, Senát a podepíše ho prezident.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.