« Zpět

Úspory v penzijních fondech jsou bezpečné

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Penzijní spoření

VÝKONNÝ ŘEDITEL PENZIJNÍHO FONDU KOMERČNÍ BANKY PAVEL JIRÁK odpovídá na otázky, týkající se současného trhu penzijního připojištění v České republice... V aktuální době, kdy je ve všech pádech skloňována krize na světových finančních trzích, bych chtěl především zdůraznit stabilitu sektoru penzijních fondů a bezpečnost úspor, které si ve fondech naši klienti na penzi vytvářejí.

VÝKONNÝ ŘEDITEL PENZIJNÍHO FONDU KOMERČNÍ BANKY PAVEL JIRÁK:

* Jak byste postihl současný trh penzijního připojištění v České republice?

V aktuální době, kdy je ve všech pádech skloňována krize na světových finančních trzích, bych chtěl především zdůraznit stabilitu sektoru penzijních fondů a bezpečnost úspor, které si ve fondech naši klienti na penzi vytvářejí. Tuzemské penzijní fondy investují do bezpečných finančních instrumentů a například Penzijní fond Komerční banky dosáhl, i přes negativní vývoj kapitálových trhů, v první polovině roku zisk ve výši 212 miliónů korun. Celý sektor roste a do penzijního připojištění je zapojeno více než 4,1 miliónu obyvatel ČR. Stále více občanů tedy odpovědně myslí na svou budoucnost a spoří na penzi. I přesto jsou věci, které mohou penzijním fondům dělat vrásky na čele – například čekání na penzijní reformu.

* Do jaké míry ovlivňuje čekání na penzijní reformu hospodaření penzijních fondů?

Například posun věku odchodu do důchodu až na 65 let je pozitivním krokem, neboť reflektuje očekávaný nepříznivý demografický vývoj související s nízkou porodností a prodlužující se průměrnou délkou života. V případě nepřijetí této změny zákona by již v blízké budoucnosti bylo nezbytné snížit výši vyplácených důchodů nebo zvýšit procento odvodů na sociální pojištění, které už dnes patří k nejvyšším v Evropě.

* A co by, podle vás, mělo následovat dále?

Pro zajištění dlouhodobé stability důchodového systému ale musí následovat i další reformní kroky. Především je třeba umožnit vyvedení části vlastních příspěvků občanů ze státního pilíře na jejich osobní důchodové účty (opt-out) a zatraktivnit systém penzijního připojištění. Mělo by dojít ke vzniku penzijních společností, které by mohly klientům nabízet různé investiční profily, od konzervativních až po dynamické, s možností investovat větší část portfolia do instrumentů s vyšším rizikem, které však v dlouhodobém horizontu přinášejí vyšší výnosy.

* Jaký je váš pohled na časový horizont možných reformních kroků?

Časový horizont je velmi těžké odhadnout, neboť i přes značnou snahu Asociace penzijních fondů byla realizace a konkrétní podoba jednotlivých etap penzijní reformy již několikrát posunuta a odložena. Obávám se, že vzhledem ke stávající politické situaci a předsednictví ČR v Evropské unii v první polovině příštího roku by mohlo dojít k dalšímu odkladu reformních kroků.

* Jaké je postavení vašeho penzijního fondu na domácím trhu a jaké máte o této pozici představy do budoucnosti?

Penzijní fond Komerční banky je čtvrtým největším penzijním fondem v ČR. Spravujeme prostředky více než 485 tisíc aktivních účastníků penzijního připojištění a spolupracujeme s takřka 15 tisíci zaměstnavateli, kteří přispívají svým zaměstnancům na penzijní připojištění do našeho fondu. Jsme tak právem považováni za stabilního partnera při tvorbě úspor na důchod a objem spravovaných prostředků účastníků jsme meziročně zvýšili o 18 procent na více než 24 miliard korun. Úspěšný vývoj hospodaření a stabilitu našeho fondu dokládá také hodnocení renomované agentury Moody´s, která nám v dubnu 2008 potvrdila vynikající rating Aa1. cz, což je nejvyšší možný rating pro penzijní fond v rámci České republiky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.