« Zpět

Úspory na stáří: sázejte na víc karet

| 15. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Penzijní spoření

Spoléhat se jen na státní penzi nebo na výnosy penzijních fondů a životního pojištění nestačí. Do budoucna bude mít stát méně peněz na důchody a také penzijní fondy a životní pojištění mají nízké výnosy, které často nepokrývají ani inflaci. Jak na stáří nashromáždit kapitál, aby si v něm člověk udržel slušnou životní úroveň, na kterou je zvyklý?

Podle finančních poradců je ideální zkombinovat více druhů investic, ale hlavně měsíčně spořit i menší částku do podílových fondů.

Podílové fondy
Výhodou pravidelného investování je šance vyššího výnosu při snížení rizika ze znehodnocení. Když se člověk drží této strategie, získá při poklesu ceny za stejné peníze více podílových listů, a tím mu zlevní průměrná kupní cena. „Snižuje se tím hrozba, že taková investice dlouhodobě prodělá,“ říká Zdeněk Simaichl se společnosti Partners. V této kategorii jsou hitem posledních let takzvané fondy životního cyklu. Předností je, že na počátku v nich lidé můžou využívat rizikovější typy akciových investic, což jim může přinést větší zhodnocení. Spolu se stárnutím klienta se pak mění i typ investic ve prospěch méně rizikových a několik let před důchodem jdou nashromážděné peníze do konzervativních fondů. Přesouváním peněz se snižuje riziko, že klient při nepříznivém vývoji finančních trhů přijde pár let před důchodem o výnosy z předchozích let.

Nevýhodou je, že výsledný efekt těchto programů investic se může ukázat až za delší dobu. Vliv úrokového zhodnocení se totiž nejvíce projevuje až při dlouhodobém spoření. Pro dnešní padesátníky už jako jeden z hlavních zdrojů zajištění majetku na důchod tak nemá smysl. „Očekávaný výnos je mezi 5 až 8 procenty ročně, pod patnáct let délky této investice bych nešel,“ říká Simaichl.

Částka, která se dá měsíčně spořit do podílových fondů, začíná už na stokoruně, ale v takovém případě se velký majetek do penze nenashromáždí. Aby to řešilo situaci v penzi, je nutné investovat aspoň tisícikorunu měsíčně. Lidem s mírně nadprůměrnými příjmy doporučuje Jan Lener ze společnosti Broker Consulting investovat do fondů životního cyklu alespoň od dvou společností. „Nedochází k navýšení poplatků, ale je lépe rozložené riziko,“ tvrdí Lener.

Stavební spoření
Lidé by neměli zapomínat ani na stavební spoření. Roční zhodnocení kolem šesti procent je v porovnání s klasickými bankovními vklady na dvojnásobku a za normálních okolností se dá počítat i se zajímavým výnosem očištěným od inflace. Výnosy ze stavebního spoření jsou na rozdíl od bankovních vkladů navíc nezdaněné. Po ukončení šestiletého cyklu je výhodné část peněz znovu „točit“ na spoření a část z nich investovat do podílového fondu.

Nemovitosti
Kdo má dostatečné příjmy, měl by uvažovat o koupi nemovitosti. Samotné zhodnocení této investice sice není nijak vysoké, ale vlastní bydlení člověka v důchodu zbavuje velkých starostí se zaplacením nájmu. Současné nájmy půjdou většinou nahoru a měsíční příspěvek, který majitelé bytu platí do fondu oprav, bude pro peněženky penzistů i v budoucnu snesitelnější. Výhodné jsou i rekreační nemovitosti. Jednak se dají předělat na trvalé bydlení a ušetřit tak za nájem bytu, nebo se dají zpeněžit. Češi jsou chataři a chalupáři a udržovanou rekreační nemovitost nebude problém ani v budoucnu prodat.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.